Zisky penzijních fondů kvůli rozkosílaným trhům klesly o 676 milionů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Transformovaným fondům penzijních společností klesl v roce 2015 zisk o 676 milionů na celkem 3,74 miliardy korun. Výsledky předpovídají, že roční výnosy těchto fondů pro účastníky převýší inflaci a můžou se pohybovat okolo jednoho procenta, informovala Asociace penzijních společností. Inflace činila loni 0,3 procenta.

Rozdílná situace v ziskovosti byla v případě jednotlivých účastnických fondů, z nichž sedm z celkového počtu 27 vykázalo v závěru roku záporný výnos. Ten byl však - až na jedinou výjimku - na úrovni desetin procenta.

V průměru vykázaly účastnické fondy zhodnocení 0,79 procenta. Od svého založení jsou všechny v plusu. Příčinu loňského výsledku těchto fondů asociace vidí v rozkolísanosti kapitálových trhů, která ovlivnila nejen hodnoty akcií, ale i dluhopisů, ve spojení s dlouhodobou situací na finančních trzích, kde převládají extrémně nízké úrokové sazby.

Celkem si koncem roku u penzijních společností spořilo na penzi v některém z produktů 4,709 milionu účastníků. Z toho 4,257 milionu v transformovaných fondech penzijního připojištění, 368 tisíc v doplňkovém penzijním spoření a 84 536 v důchodovém spoření zrušeného druhého pilíře. Pokles účastníků v transformovaných fondech se zmírnil na šest procent, dynamika nárůstu účastníků v účastnických fondech dosáhla 60 procent.

„Tempo snižování počtu účastníků se v loňském roce mírně zpomalilo, což je dobrá zpráva. Stále ale v systému účastníci ubývají, protože účastníci čerpající dávky z již uzavřených transformovaných fondů převyšují počet účastníků vstupujících do účastnických fondů. Předpokládáme, že nové legislativní úpravy ve třetím pilíři tempo úbytku ještě zpomalí,“ komentoval čísla prezident asociace Aleš Poklop.

Viditelný dopad nových úprav je vidět v zájmu lidí o tzv. dětské penzijní spoření. „Lidi se o něj zajímají a za trh už evidujeme počet smluv v řádech tisíců,“ dodal.

Penzijní společnosti vykázaly za rok 2015 nárůst peněz ve správě o 10,6 procenta, tedy téměř o 34 miliard korun. Počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele se již několik let stabilně udržuje kolem pětiny z celkového počtu. Na konci roku 2015 průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 741 korun měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 857 korun měsíčně.

Majetek transformovaných fondů tvořily z 87,9 procenta dluhopisy, z 1,7 procenta akcie a podílové listy, zbytek představovaly ostatní investice (například do peněžního trhu). Skladba majetku v účastnických fondech se v průběhu roku 2015 vyvíjela podle investičních profilů jednotlivých fondů.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.