Inflace klesla pod jedno procento, poprvé za tři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 tomas Kubelka

Inflace v říjnu meziročně zpomalila o desetinu na 0,9 procenta. Pod jedním procentem byla inflace naposledy v březnu 2010. Analytici předpokládají, že se na takto nízké hodnotě kvůli nedávné intervenci České národní banky neudrží.

V říjnu zpomalil především růst cen mouky, masa, mléka či másla. Méně zdražovaly také nealkoholické nápoje a pivo a víno. Zatímco ještě v srpnu rostly ceny potravin ještě o 5,6 procenta, v říjnu to bylo už jen o 3,5 procenta. Potraviny jsou přitom v posledních měsících jedním z hlavních tvůrců inflace, ta se v kladných hodnotách drží také vůli rostoucím cenám nájmů.

Ceny pohonných hmot se rovnou snížily, a to o více než dvě procenta. „Na meziměsíční snižování celkové úrovně spotřebitelských cen působil především pokles cen v oddíle doprava,“ uvedl Český statistický úřad.

Rychleji naopak rostou ceny oděvů, obuvi či dovolených. „Společným jmenovatelem vývoje je meziročně slabší koruna,“ vysvětlil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Tempo růstu spotřebitelských cen

Tempo růstu inflaceTempo růstu inflace | CSU

Odborníci se shodují, že kvůli minulý týden oznámené intervenci České národní banky proti silné koruně se inflace na nízké hodnotě příliš dlouho neudrží. Opět klesne až na začátku příštího roku, kdy ji srazí očekávané zlevnění energií. „Na jaře ale převáží druhá vlna intervenčních dopadů, tentokrát do cen dlouhodobé spotřeby, které zvednou meziroční inflaci nejméně na úroveň dvou procent,“ uvedl Sobíšek.

Podle analytika ČSOB Petr Dufka slabší koruna přinese především zdražení pohonných hmot, elektroniky, dováženého oblečení a také některých potravin. „V situaci, kdy zatím ještě nedochází k viditelnějšímu zlepšení finanční situace domácností, bude inflace i nadále reálně ukrajovat z rodinných rozpočtů,“ uvedl Dufek.

Jak ale uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče, ceny dováženého zboží začnou růst až na přelomu roku. To se ovšem netýká cen u čerpacích stanic. „Cena pohonných hmot v Česku totiž vychází z burzy v Rotterdamu, a to znamená, že je čistě závislá na měnovém kurzu. Růst cen by se měl pohybovat okolo 40 až 50 haléřů na jednom litru,“ uvedl analytik Home Credit Michal Kozub.