Inflace mírně zrychlila. Zdražily hlavně potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Spotřebitelské ceny v Česku v září zrychlily meziroční růst. Důvodem je hlavně zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Meziměsíční srovnání ale ukázalo například pokles cen ovoce. Podle analytiků se tak projevuje vliv ruských sankcí.

Meziročně inflace zrychlila na 0,7 procenta ze srpnových 0,6 procenta. Ceny potravin začaly růst po srpnovém poklesu, o 18 procent podražily například citrusy, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Navíc zpomalil pokles cen zeleniny. Zdražilo například i mléko, kakao a čokoláda.

Proti předchozímu měsíci ceny v září naopak klesly o 0,2 procenta, hlavně kvůli zlevnění dovolených. Projevily se i protiruské sankce. „Na trhu je najednou zboží, které bylo určeno na vývoz do Ruska. Ceny jablek proto poklesly o 8,7 procenta a ceny jogurtů o sedm procent,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Analytici další zvýšení meziroční inflace očekávali. „Je to o něco méně, než jsme předpokládali, avšak stále je to číslo dvě desetiny procentního bodu nad poslední prognózou ČNB,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Vývoj inflace v Česku


Inflace přesto nadále zůstává za cílem národní banky. „Důvodem je snížení cen energií v úvodu roku a rovněž i pokračující boj mobilních operátorů o zákazníka. Něco málo dokonce ušetří spotřebitelé na výdajích za zdravotní péči,“ dodal Dufek.

Podle analytika Home Credit Michala Kozuba inflaci výrazně je ovlivnily jen ceny potravin,vývoj v dalších odvětvích se do ní příliš nepromítl. „Takovým příkladem může být oblast oblečení a obuvi. Tady sice ceny vzrostly o 2,9 procenta, ale na výsledné hodnotě se to projevilo jen desetinou procentního bodu,“ uvedl.

Kozub také předpokládá, že koupěschopnost domácností poroste,a to díky nízkým cenám energií, vody a bydlení. „Jde totiž o nutné výdaje, které lidé musejí platit… V rodinných rozpočtech by tak díky poklesu cen mělo zůstat více peněz,“ vysvětlil.