Inflace se odlepila ode dna, meziročně zrychlila na půl procenta

supermarket

supermarket Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Spotřebitelské ceny v Česku vzrostly v dubnu proti březnu o 0,3 procenta. Tempo růstu bylo ovlivněno zejména zdražováním oděvů a obuvi, dopravy, potravin i nealkoholických nápojů. Meziročně ceny stouply o půl procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v březnu, informoval Český statistický úřad. Podle analytiků inflace překonala odhady trhu i centrální banky.

Dubnová čísla o vývoji spotřebitelských cen potvrdila, že se v České republice začíná po měsících znovu projevovat inflace. Podle analytika ČSOB Petra Dufka meziroční růst cen není nijak silný, avšak je vyšší než předpokládal trh i centrální banka.

“Meziroční inflace se dostává na půl procenta je tak o dvě desetiny procentního bodu nad nejnovější prognózou centrální banky. Je to nepochybně potěšující zpráva, která může snížit pravděpodobnost případné další devalvace koruny, která inflaci do české ekonomiky měla konečně přinést,” uvedl Dufek.

Podle Michala Kozuba z Home Creditu ceny sice mírně stouply, ale prozatím to nevypadá na výrazné tempo, který by pro spotřebitele bylo zásadní. „Růst o půl procenta je stále mnohem menší, než o kolik rostou mzdy. Navíc inflační cíl centrální banky je nastavený na dvě procenta. Prostor pro růst cen je tedy stále velký,“ vysvětlil Kozub.

V dubnu zdražily oděvy o 3,2 procenta a obuv o 7,4 procenta. Na meziměsíčním zdražení dopravy se podepsal růst cen pohonných hmot, který činil 1,6 procenta. Z potravin rostly ceny ovoce a zeleniny, a to o 3,2, respektive 7,9 procenta. Ceny pečiva vzrostly o 1,5 procenta, rýže o 2,5 procenta a olejů o 4,3 procenta. U většiny ostatních druhů potravin měly ceny spíše klesající tendenci.

Zrychlení meziročního cenového růstu statistici připsali zdražování alkoholických nápojů o 2,5 procenta. Zvedly se také ceny bytového vybavení. „Ceny zboží úhrnem vzrostly meziročně o 0,5 procenta, ceny služeb o 0,7 procenta,“ doplnil ČSÚ.

Michal Kozub zatím nepředpokládá, že by ceny v dalších měsících vystřelily nahoru. „Budou se i nadále držet okolo půl procenta, protože zásadní tlak na jejich růst zatím neexistuje,“ dodal analytik Home Creditu.

Pohyb inflace v blízkosti aktuálních hodnot očekává i Petr dufek. „Samozřejmě velkou nejistotu přinášejí volatilní ceny pohonných hmot reflektující pohyby ceny ropy na světových trzích a kurz koruny vůči dolaru,“ doplnil.