Inflace se probouzí - kvůli DPH zdražují potraviny i bydlení

obchod, malobchod

obchod, malobchod Zdroj: profimedia.cz

Na růstu tempa inflace v lednu se projevila vyšší DPH. Za zboží a služby lidé v prvním letošním měsíci zaplatili v průměru o 1,8 procent více než v prosinci, meziročně dokonce o 3,5 procenta více. Za nejvyšší inflací za tři roky je hlavně zdražení potravin, vyšší náklady bydlení, ale i rekordní ceny pohonných hmot. Mírně zlevnilo naopak oblečení a elektrospotřebiče. Podle analytiků letos kvůli vyšší inflaci zřejmě poprvé od roku 1999 klesnou reálné mzdy.

Dopad zvýšení DPH na meziměsíční růst inflace byl podle ČSÚ zhruba 1,1 procentního bodu. Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny zboží mělo zdražení potravin. Dále vzrostly zejména ceny léků a jejich doplatků.

„Většina obchodů sice zdražila už dříve, ostatní se přidaly v lednu. Jídlo, které zdražilo o 7 procent, se tak stává pro Čechy luxusní záležitostí - nejen že se zvedla jeho daň, ale i světové ceny jsou vysoké,“ komentoval to analytik Home Creditu Michal Kozub.

Výrazně ale rostly také náklady bydlení. „Ceny energií - tedy elektřiny a plynu - meziročně vzrostly o 5,5 procenta. Ve spojení se silnými mrazy, které panovaly na konci měsíce, to lidé nepříjemně pocítí na svých platbách za bydlení,“dodal Kozub.

Ceny zemního plynu stouply meziročně o 25,1 procenta, vodného o 11,8 procenta a tepla o 6,8 procenta. Ceny elektřiny se zvýšily o 4,2 procenta. Výrazně vzrostlo také regulované nájemné - o 13,8 procenta.

Ceny pohonných hmot byly meziročně vyšší o 7,4 procenta, oproti prosinci zdražily o 2,1 procenta. Nižší než loni byly naopak ceny oděvů o 4,8 procenta, dál zlevňovala elektronika a spotřebiče pro domácnost.

Tempo růstu spotřebitelských cenTempo růstu spotřebitelských cen | CSU

Vyšší inflace znamená pokles reálných mezd

Meziroční inflace se vyvíjí hůře, než čekal trh i Česká národní banka, uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „Rozhodně však nejde o poptávkovou inflaci, která by vyžadovala jakýkoliv zásah,“ dodal.

Předpokládá, že nad třemi procenty se inflace udrží po celý letošní rok. „Lednová inflace v podstatě potvrdila očekávání, že letos poprvé od recese z přelomu let 1998 a 1999 reálně klesnou mzdy,“ doplnil.