Inflace zpomalila, zlevnily hlavně potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Meziroční inflace v červenci zpomalila na 0,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu méně než v červnu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o desetinu procenta procenta, zejména kvůli zlevnění potravin a nealkoholických nápojů, respektive zeleniny. Klesly také ceny oděvů a obuvi,

Také za zpomalením meziroční inflace je podle Českého statistického úřadu hlavně vývoj cen potravin a nealkoholických nápojů, letos v červenci byly totiž o jedno procento levnější než před rokem ve stejný měsíc. Zelenina v červenci meziročně zlevnila o 2,7 procenta. Ceny běžného pečiva klesly o 3,6 procenta, mouky o 2,1 procenta, masa o 3,4 procenta a například mléka o 14,7 procenta. „Samozřejmě zapomenout nelze ani na výrazně levnější pohonné hmoty, za které letos platíme o téměř 11 procent méně než loni v červenci,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytici zpomalení meziroční inflace na 0,5 procenta očekávali a upozorňovali, že důvodem je vysoká srovnávací základna z loňského roku, kdy rostly ceny energií. „Překvapení je to sice malé, ale mohlo by trhu připomenout, že cesta inflace vzhůru bude zřejmě pomalá a ČNB se bude snažit držet svůj kurzový závazek EUR/CZK 27,0 do avizované druhé poloviny roku 2016. Koruna by tak na výsledek mohla reagovat mírným oslabením,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Vývoj meziroční inflace v ČeskuGraphical visualization of Cz Inflation Rate

Ceny některých dalších komodit rostly meziročně pomaleji než o měsíc dřív. Zemní plynu zdražil o 1,7 procenta, zatímco v červnu činil meziroční růst 4,5 procenta. Zpomalil růst cen piva, a to na 1,3 procenta z 3,3 procenta v červnu.

Na zvyšování meziroční cenové hladiny naopak „tlačily“ zejména alkoholické nápoje a tabák, kde ceny tabákových výrobků vzrostly v červenci za rok o 8,6 procenta. Meziměsíčně výrazně zlevnila zelenina - o 9,8 procenta, přičemž ceny brambor klesly v červenci oproti červnu dokonce o 25 procent.

Navzdory současnému poklesu inflace podle Brožky do konce roku vzroste. „Čekáme, že koncem roku se meziroční míra inflace zvýší nad jedno procento a dosažení dvouprocentního inflačního cíle čekáme přibližně za rok. Důležitý ovšem bude vývoj cen komodit a z hlediska domácí ekonomiky tempo růstu mezd. Od těch čekáme v příštím roce zrychlení růstu nad čtyři procenta,“ uvedl.

Naopak Dufek předpokládá, že spotřebitelské ceny se budou zvyšovat nejdříve v příštím roce. „Růstu inflace se nedočkáme ani v nejbližších měsících, kdy navíc znovu poklesne – tentokrát v důsledku mírného zlevňování pohonných hmot,“ vysvětlil.

ČNB čekala více
Červencová meziroční inflace byla o 0,2 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Důvodem jsou podle ředitele měnové sekce ČNB Tomáše Holuba rozkolísané ceny potravin. Inflace se tak stále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma. Dosažení inflačního cíle oddálily i nedávné posílení koruny vůči euru a pokles výrobních cen v eurozóně. Druhý faktor odezní až v polovině roku 2016 v návaznosti na předpokládaný návrat cen energetických komodit i cen průmyslových výrobců v eurozóně k meziročnímu růstu.

Jan Vejmělek: Rostoucí inflace otřese kurzovým závazkem