Jurečka představil důchodovou reformu, Penta koupila kus Florence, Altman už není šéf Open AI

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: Grafiika e15

  • Věk odchodu do důchodu se lidé dozvědí v padesáti, Jurečkova reforma jde k připomínkám.
  • Penta si ukrojila další část Florence. Od Českých drah koupila parcely za čtvrt miliardy.
  • Investiční crowdfunding od tohoto měsíce už jen s licencí od ČNB. Ne všichni ji však musejí mít.
  • Sam Altman skončil jako šéf Open AI. Významní investoři ale už volají po jeho návratu

Podívejte se na důležité ekonomické zprávy, které jsme tento týden přinesli.

Věk odchodu do důchodu se lidé dozvědí v padesáti, Jurečkova reforma jde k připomínkám

Návrh důchodové reformy je podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky hotový, ve čtvrtek ji pošle do legislativního procesu a dá ji ostatním rezortům k připomínkám. Například dnešní pětačtyřicátníci půjdou do důchodu až v 66 letech, mladší lidé ještě později.

Penta si ukrojila další část Florence. Od Českých drah koupila parcely za čtvrt miliardy

Investiční skupina Penta, za jejíž developerskou činností stojí miliardář Marek Dospiva, koupila od Českých drah dlouhodobě nevyužívané pozemky na pražské Florenci v sousedství pražské magistrály. Díky tomu může navázat na projekt dvou budov podle návrhu studia Zaha Hadid Architects, které dokončila letos v říjnu u Masarykova nádraží. Penta plánuje navíc v lokalitě získat další parcely, díky kterým by ovládala území od Masarykova nádraží až k Pernerově ulici v Karlíně.

Investiční crowdfunding od tohoto měsíce už jen s licencí od ČNB. Ne všichni ji však musejí mít

Firmy nabízející investiční produkty široké veřejnosti zpravidla podléhají přísnému dohledu regulátora. Donedávna tomu tak nebylo v případě crowdfundingového investování. Změna nastala minulý týden, kdy začala platit povinnost mít na tuto činnost licenci od České národní banky. Má to však háček, ne všichni, kdo „sběr investic“ na trhu nabízejí, pod novou regulaci spadají.

Sam Altman skončil jako šéf Open AI. Významní investoři ale už volají po jeho návratu

Na postu šéfa společnosti OpenAI, která vyvinula chatbot ChatGPT, končí Sam Altman, oznámilo to v pátek představenstvo firmy, které nebylo spokojené s tím, jak s ním komunikoval. Vedení podniku dočasně převezme jeho nynější technologická ředitelka Mira Muratiová.

VIDEO: Spořicí účet přestal být spásou

Video placeholde
Z(a)tracená čísla: Spořicí účet přestal být spásou, existuje poslední záchrana • e15

Spolumajitel Esetu Trnka se stěhuje do Prahy. Poslední kapkou byly Ficovy lži, řekl

Jeden z nejbohatších Slováků, spoluzakladatel antivirové firmy Eset Miroslav Trnka, se rozhodl odejít ze země. Odůvodňuje to pokračujícími slovními útoky staronového premiéra Roberta Fica a poslance Směru Ľuboše Blahy na jeho osobu, jeho rodinu a na Eset samotný. Trnka připravuje stěhování do Prahy, řekl pro deník Sme. Eset na Slovensku zůstává.

Výrobce automobilových součástek Continental v Německu propustí tisíce zaměstnanců

Německý výrobce automobilových součástek Continental plánuje propustit 5500 zaměstnanců, což odpovídá zhruba třem procentům celkové pracovní síly. Uvedl ekonomický časopis ManagerMagazin s odvoláním na zdroje ze společnosti. Firma působí i v České republice.

Kellnerová založila superholding jménem Amalar. Hlavním poradcem rodiny bude Rusnok

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do kterého se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, řekl mluvčí rodiny Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding.

Vědí, kolik berou jejich kolegové. Lidi to motivuje, říkají otevřené firmy

Českými podniky v posledních týdnech proběhla informace o připravovaných změnách v zákoníku práce. Rozruch vzbudilo nové pravidlo, že zaměstnanci mají mít právo vědět, kolik berou jejich kolegové na stejné úrovni. Tuto informaci vnímá většina firem jako citlivou. V řadě technologických společností a těch s méně zaměstnanci přitom mzdy nejsou tajné už dnes. A zkušenost se mzdovou transparentností si pochvalují.