Kellnerová založila superholding jménem Amalar. Hlavním poradcem rodiny bude Rusnok

Renata Kellnerová

Renata Kellnerová Zdroj: Tereza Kovandová

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do kterého se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, řekl mluvčí rodiny Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding.

Amalar bude podle něj koncentrovat aktiva a akciové podíly všech společností, které Kellnerovi vlastní, a to včetně skupiny PPF. Akcie jednotlivých rodinných příslušníků do nové entity se budou vkládat postupně v následujících měsících. Se vznikem superholdingu se také ustavují jeho orgány. V radě jednatelů usedne vdova Renáta Kellnerová společně se svými dcerami Annou, Larou a Marií.

Vznikl také poradní sbor rodiny, se kterým mohou jednatelky konzultovat správu rodinného majetku a potenciální strategické investice, v čele tohoto orgánu bude stát bývalý premiér a guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Ten je od letošního února také poradcem představenstva Allianz pojišťovny.

Nejbohatší Čech Petr Kellner byl až do své předloňské smrti majoritním vlastníkem PPF Group. Ta investuje do mnoha odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Působí v 25 zemích na třech kontinentech, v Evropě, Asii a Severní Americe.

Majetek Kellnerových

Majetek Kellnerových, který sestává primárně z vlastnictví investiční skupiny PPF, e15 tento rok spočítala na 361 miliard korun. Jde o nárůst z loňských 345 miliard. Skupině se sice v loňském roce výrazně propadl zisk, což bylo dáno ztrátami způsobenými rychlým odchodem z Ruska, hodnota aktiv však zůstává vysoká.

Podle Jiřího Šmejce, který skupinu PPF řídí a v budoucnu by se mohl stát i jejím akcionářem, byl prodej ruských aktiv jednoznačně správný krok. „O odchodu nebyla žádná diskuze – jsou základní principy, které jsou důležitější než to, zda vyděláte o pár korun víc či míň,“ řekl během červnového setkání s novináři.

Z finančního hlediska pak podle něj bylo dobře, že PPF dokázala ruská aktiva, tedy včetně tamního Home Creditu a nemovitostí, odprodat rychle. „Dnes už by to nebylo kvůli potřebě různých povolení tak snadné,“ poznamenal. Peníze získané z prodeje ruských nemovitostních aktiv podle něj hodlá skupina PPF reinvestovat ve chvíli, kdy se v realitách najdou vhodné investiční příležitosti.

Svou budoucnost vidí PPF vedle domácího, tedy českého trhu hlavně na vyspělých trzích, ať už v západní Evropě, či v USA. Soustředí se hlavně na odbytiště s potenciálem retailových zákazníků nebo na trhy s rychle se rozvíjející infrastrukturou. Rok 2022 ostatně nazvala největší akcionářka PPF a nejbohatší Češka Renáta Kellnerová ve výroční zprávě obdobím „hledání nové stability a cesty do budoucna“.

Loni v září Renáta Kellnerová a čtyři děti Petra Kellnera získaly podíl 98,93 procenta v PPF Group N.V., tehdy hlavní holdingové společností PPF, když nabyla právní moci dohoda o rozdělení pozůstalosti. Vdova po Kellnerovi se stala majoritním akcionářem PPF s podílem přes 59 procent, každé z dětí získalo vlastnický podíl necelých deset procent.

Letos v září Renáta Kellnerová s rodinou odkoupila zhruba půlprocentní podíly menšinových akcionářů Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta. Vdova po zakladateli PPF s Kellnerovými dcerami Annou Kellnerovou, Larou Kellnerovou, Marií Kellnerovou a synem Petrem Kellnerem mladším se tak stali se stoprocentními vlastníky skupiny PPF.