Světová banka kritizuje Česko, že málo investuje do start-upů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

V Česku jsou stále investice do takzvaných start-upů nízké. Dominuje jim relativně malá skupina vysoce bohatých fyzických osob. Transakce do start-upů se uskutečňují v podstatě pouze v Praze a v Brně. Vyplývá to ze zprávy Světové banky o privátních investorech do rizikového kapitálu v Česku, kterou v úterý zveřejnilo ministerstvo financí.

Tito investoři podle zprávy investují převážně jednotlivě, a to buď přímo do společností, nebo prostřednictvím soukromého fondu či rodinných firem. V Česku nyní nejsou společné investice několika takzvaných business angels dohromady.

"Přesto, že se na našem území uskutečnilo několik úspěšných transakcí do start-upů, jsou de facto koncentrovány pouze na území Prahy a Brna a omezují se pouze do několika málo sektorů, především do informačních a komunikačních technologií," uvedla zpráva.

Business angels jsou privátní investoři, kteří investují svůj čas a kapitál do společností v počáteční fázi rozvoje, zejména do start-upů. Zprávu financovala Evropská komise v rámci Programu na podporu strukturálních reforem. MF bude usilovat o další čerpání peněz z tohoto programu, které by umožnilo uskutečnit doporučení obsažených ve zprávě o business angels.

Zpráva ve své analytické části popisuje a porovnává se zahraničím současný stav business angels v ČR, zejména jejich způsob a preference investování, sdružování do asociací, regulatorní podmínky a formuluje doporučení pro zlepšení investičního prostředí business angels, mezi které patří mj. vytvoření jejich národní asociace či vytváření speciálních fondů investování do start-upů.