Mírnější zdražování alkoholu a tabáku zpomalilo inflaci na půl procenta

Supermarket

Supermarket Zdroj: Tomas Novak/Euro

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil na 0,5 procenta z 0,6 procenta v lednu. Informoval o tom dnes Český statistických úřad (ČSÚ). Důvodem bylo mírnější zdražování alkoholu, tabáku, meziročně zpomalil i růst cen v oddíle bydlení. Analytici takový vývoj očekávali.

„Čísla o inflaci za únor nebyla překvapivá a dokládají, že si na její trvalejší růst musíme ještě počkat. Růst meziměsíční inflace nejvíce ovlivnilo zdražení dovolených, které ze sezónních vlivů převážilo nad zlevněním zimních kolekcí v odívání,“ uvedl Patrik Rožumberský z UniCredit Bank. „Na růst inflace měly rovněž podstatnější vliv ceny potravin, alkoholu a tabáku. Naopak největší brzdou inflace zůstaly opět ceny u čerpacích stanic,“ dodal.

Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,1 procenta, na čemž se podepsalo hlavně zdražování rekreací, kultury, potravin a nealkoholických nápojů.

Podle statistiků stouply proti lednu zejména ceny dovolených s komplexními službami, a to o pět procent. Mezi potravinami lidé více zaplatili za zeleninu, uzeniny nebo čokoládu. Zdražení se nevyhnulo ani nábytku a potřebám pro domácnost. Naopak dál klesaly ceny v dopravě, kde už sedmý měsíc v řadě zlevňovaly pohonné hmoty. Zlevnily i léky, mouka nebo káva.

Vývoj inflaceCz Inflation Rate

Také v meziročním srovnání rostly ceny u alkoholických nápojů a tabáku a rekreací, kde rovněž zdražily dovolené s komplexními službami. Vyšší ceny byly proti loňskému únoru i u oděvů a obuvi. Levnější ale byly potraviny, nealkoholické nápoje a vzhledem k dalšímu poklesu cen pohonných hmot i doprava.

„Prožíváme rekordně dlouhé období nízké inflace. Ceny v České republice v podstatě stagnují už přes dva roky. Předpokládám, že letos už ke zvýšení cen dojít musí. Není možné, aby se zvýšené množství peněz v ekonomice dlouhodobě neprojevilo. Jakmile zdraží ropa, bude to pro inflaci povzbuzující a ceny se opět navrátí k mírnému růstu,“ komentoval čísla Matěj Čeleš, investiční analytik Zlaťáky.cz.

Inflace byla nižší, než odhadovala ČNB
Únorová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub. Důvodem byl především vývoj cen potravin a pohonných hmot. V únoru spotřebitelské ceny meziročně stouply o 0,5 procenta. „Inflace se tak nadále nachází výrazně pod cílem ČNB, respektive pod dolní hranicí jeho tolerančního pásma,“ řekl Holub.
Proti prognóze byla výrazně nižší dynamika cen potravin (včetně nápojů a tabáku, avšak bez vlivu změn nepřímých daní), které v únoru setrvaly v meziročním poklesu, zatímco prognóza již předpokládala jejich meziroční růst. Nižší byla i korigovaná inflace bez pohonných hmot. Tento ukazatel jádrové inflace však nadále zůstává nad jedním procentem, což odráží vliv rostoucí domácí ekonomiky a zvyšující se dynamiky mezd.
Naopak proti prognóze rostly rychleji regulované ceny v důsledku menšího než očekávaného poklesu cen plynu a vyššího růstu cen elektřiny. Prognóza dopadů změn nepřímých daní se naplnila.
Zveřejněná data představují podle Holuba mírné protiinflační riziko prognózy ČNB. Podle ní se bude meziroční inflace postupně zvyšovat a v první polovině příštího roku dosáhne dvouprocentního cíle. Na růst inflace budou působit domácí nákladové tlaky související zejména se zrychlováním růstu mezd při pokračujícím zvyšování ekonomické aktivity. Současně bude postupně odeznívat protiinflační působení dovozních cen, které aktuálně výrazně klesají vlivem snižování výrobních cen v eurozóně a propadu světových cen ropy.