Mohou ceny skipasů růst donekonečna? Lyžařské areály testují hranice zákaznické přízně

Skiareál Špindlerův Mlýn

Skiareál Špindlerův Mlýn Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Lyžařské permanentky v rakouských Alpách podraží v nadcházející sezóně oproti loňsku v průměru o 10 procent, podobně se zvednou i ceny za ubytování. Přesto rakouská turistická centrála kvůli masivnímu zájmu o rezervace očekává nejlepší sezónu v historii, a to včetně přílivu lyžařů z Česka. Jak je to možné? Někteří odborníci hovoří o tom, že lyžaři mají prostě „zvláštní psychologii“. A právě kvůli ní většina areálů v Česku na rozdíl od těch zahraničních paradoxně zdražovat nebude.

Zvyšování cen lyžařských permanentek je samo o sobě fenoménem, který se vymyká všem ekonomickým poučkám. Snad žádná jiná položka ve spotřebním koši zboží a služeb nerostla v posledních letech tak rychle jako právě cena skipasů. Nejlépe to lze dokumentovat na cenách v evropském lyžařském ráji číslo jedna, tedy v Rakousku.

V roce 1990 byla například ve známém středisku Ischgl cena jednodenní lyžařské permanentky (v přepočtu z tehdejších šilinků) 22 eur. V roce 2021 stejné středisko ohlásilo zvýšení ceny skipasu na 59,50 eur (1524 korun). Mnoho rakouských odborníků tehdy hovořilo o magické hranici 60 eur, kterou už nelze překročit, aniž by to znamenalo masivní odliv lyžařů ze sjezdovek. A výsledek?

V nadcházející sezóně stoupne v Ischglu cena jednodenní lyžařské permanentky o takřka 8 procent na 72 eur (1800 korun).

A to není Ischgl zdaleka nejdražší. Na příklad tyrolském Arlbergu si lyžaři v porovnání s loňskem připlatí o 12 procent na celkových 75 eur. Čechy hojně navštěvovaný italský areál Kronplatz si letos v hlavní sezóně účtuje za denní permanentku pro dospělého 74 eur.

V Rakousku nejsou ceny zdaleka nejvyšší  

Ještě vyšší ceny jsou ve Švýcarsku. Ve známém středisku Verbier dokonce padla i osmdesátieurová hranice – dospělý lyžař tu dnes zaplatí za den na sjezdovkách 83 švýcarských franků (cca 86 eur).

V rakouských, švýcarských i německých Alpách se zdražovalo takřka všude, a to v průměru mezi 5 a 13 procenty. A nejde jen o samotné lyžování. O zhruba deset procent (v případě Rakouska) stouply v průměru i ceny ubytování.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!