Mzdy v Česku rostou stále rychleji mužům než ženám

Projekční kanceláře procházejí hlubokou krizí

Projekční kanceláře procházejí hlubokou krizí

Běžný český muž si ve druhém čtvrtletí vydělal o pětinu více než žena a mzdový rozdíl mezi pohlavími se dále prohloubil. Zatímco ženám se během kvartálu zvýšil měsíční příjem o 769 korun, muži si přilepšili o více než tisícikorunu. Vyplývá to z posledních dat Českého statistického úřadu o vývoji středních mzdových rozdílů mezi pohlavími.

Obvyklá mzda v Česku tak v závěru pololetí činila 22 769 korun u mužů a 18 836 korun v případě žen. „Rozdíl mezi mzdou mužů a žen lehce převyšuje evropský průměr a dlouhodobě zůstává poměrně stabilní. Do určité míry jej lze vysvětlit rozdílnou ekonomickou aktivitou žen a mužů, častější prací na částečný úvazek v případě žen a faktem, že muži obvykle pracují na vyšších, lépe placených pozicích,“ vysvětluje Helena Skálová z Gender Studies s tím, že i po očištění o tyto faktory zůstává zhruba desetiprocentní rozdíl z titulu „prémie“ za pohlaví.

Během hospodářské recese mzdové rozdíly v příjmech českých mužů a žen mírně rostly. Zatímco v předkrizovém roce 2006 brali muži obvykle o 3 400 korun více než ženy, v roce 2008 už rozdíl činil 3 900 korun. Vrcholem se stal rok 2011, kdy se výplatní pásky obou pohlaví lišily o 4 134 korun. Mezi lety 2008 a 2010 rychleji rostly mzdy žen, poté se trend obrátil, letos se tempa růstu mezd u obou pohlaví zatím sbližují.

V ekonomice obvyklá výplata (tzv. mzdový medián), v Česku během druhého čtvrtletí dosáhla 20 944 korun, a značně tak zaostala za průměrnou mzdou na úrovni 24 953 korun. 8 mužů z deseti mužů pobíralo mzdy mezi 10 761 a 45 176 korunami, naopak mzdy 80 procent žen se vešly do intervalu 9 463 až 33 747 korun.

Zastoupení žen v manažerských funkcích ve strední EvropěZastoupení žen v manažerských funkcích ve strední Evropě

Největšími rozdíly mezi genderovými příjmy trpí podle evropských statistiků Estonsko. Průměrná Estonka si měsíčně vydělá o 27 procent méně než muž. Bezmála čtvrtinový bonus inkasují muži i v Řecku a Rakousku. Jiná je situace u našich severních sousedů. Klíčová položka výplatnice mužů v Polsku jen o 5 procent převyšuje jejich ženské protějšky. V průměru vydělávají ženy ze států evropské unie o 16 procent méně než muži.