Nejrůstovější rok Radovana Vítka. Skupina CPI loni enormně vyrostla, nyní musí snížit dluh

Radovan Vítek, CPI

Radovan Vítek, CPI Zdroj: ČTK

Generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček.
2
Fotogalerie

Realitní skupina CPI Property Group, kterou z 87 procent vlastní miliardář Radovan Vítek, zažila loni turbulentní rok. Ovládla rakouské společnosti Immofinanz a S Immo a celkové příjmy společnosti se tak zvojnásobily v přepočtu na více než 30 miliard korun. Jedné z největších realitních skupin ve střední Evropě však výrazně vzrostla zadluženost, jejíž poměr vůči hodnotě majetku od roku 2021 stoupl o 15 procentních bodů. Poslední roky naopak Vítek pomocí levného financování zadluženost výrazně snižoval, čím si připravil cestu k velkým akvizicím. Nyní čistí portfolio, aby dluh snížil.

„Rok 2022 byl rokem změn a ohromného růstu a rok 2023 bude rokem optimalizace a integrace,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel společnosti Martin Němeček. „Šlo o nejrůstovější rok v historii firmy,“ doplnil.

Skupině výrazně vzrostl také hrubý zisk, který přesáhl 14 miliard, což znamená o 65 procent více než v předešlém roce. Obdobně na tom je i celková hodnota portfolia, která se vyšplhala zhruba na 552 miliard korun. Minulý rok skupina dokončila převzetí společnosti Immofinanz a S Immo, na což CPI vynaložila téměř 190 miliard korun. 

I v důsledku této transakce skupině výrazně vzrostla míra zadlužení vůči hodnotě majetku. To ještě v roce 2021 bylo na úrovní 35 procent, v roce 2022 nicméně dosáhlo 50,9 procenta, přičemž ještě loni v srpnu bylo na úrovni 44,8 procenta, dlouhodobý cíl skupiny je držet zadlužení mezi 40 až 45 procenty. „Tento výsledek byl neočekávaný a byl způsoben především velkým úspěchem našich nabídek na převzetí, uzavřením trhů s hybridními dluhopisy a pomalejšími prodeji, protože realitní sektor se přizpůsobil prostředí, ve kterém se nejsnáze realizují malé nebo střední prodeje,“ vysvětluje ve výroční zprávě Němeček.

Proto loni CPI začala prodávat některé nemovitosti z portfolia. Konečná částka, kterou by během výprodeje majetku měla skupina získat, se pohybuje kolem 50 miliard korun, tedy zhruba desetina z celkové hodnoty majetku CPI. V současné chvíli je Vítkova společnost zhruba ve třetině plánu, prodala nemovitosti za zhruba 17,5 miliardy korun. Němeček ve výroční zprávě také uvedl, že kvůli míře zadlužení společnost zvažuje „další opatření ke snížení zadluženosti a ochraně našeho úvěrového ratingu“.

Největší část portfolia společnosti CPI tvoří kanceláře, v roce 2022 tvořily zhruba 48 procent celkového majetku, na druhém místě jsou retailové nemovitosti a na třetím rezidenční typ staveb. Realitní skupina působí zejména v pěti zemích střední Evropy – v Česku, Polsku, Rakousku, Německu, na Slovensku a v Maďarsku. Nejhodnotnější majetek vlastní v Česku, tuzemské portfolio tvoří 5,3 miliardy eur z celkových 20,9 miliardy eur. 

Skupina podle Němečka také věří, že i následující rok pro ni bude příznivý. Němeček ve výroční zprávě uvedl, že v roce 2023 by měla skupina z nájemného získat meziročně o 60 milionů více. 

CPI Property Group má sídlo v Lucembursku a s jejími akciemi se obchoduje na burze ve Frankfurtu nad Mohanem. Vlastní nemovitosti v České republice, Maďarsku, Polsku, na Slovensku, v Chorvatsku, ve Švýcarsku, dále ve Francii, Rumunsku, Rusku a v Británii. Vítek v CPI Property Group vlastní 87,8 procenta. Podle časopisu Forbes je jedním z devíti českých dolarových miliardářů.