Amazon drony jen tak nenasadí. Projekt kolabuje, tvrdí bývalí zaměstnanci

Dron Amazonu

Dron Amazonu Zdroj: Amazon

Amazon v současnosti intezivně testuje doručování zboží prostřednictvím leteckých dronů. Společnost také začala spolupracovat s Úřadem Spojeného království pro civilní letectví, kde se v rámci testování chce zaměřit na provozní vlastnosti a senzory pro detekci překážek
Amazon drony k přepravě zboží ještě pár let využívat nebude.
Důraz na efektivitu je v Amazonu klíčový.
Využití dronů by Amazonu pomohlo snížit náklady na přepravu.
Pro zpracování a přepravu objednávek Amazon využívá vícero pokročilých technologií.
9
Fotogalerie

Plány Amazonu na rozvážení objednávek pomocí dronů se jen tak neuskuteční. Americkému gigantu se nedaří překonat překážky, které se s přísně regulovaným odvětvím pojí. Rozvážky dronem přitom měly fungovat už od roku 2018, vinou manažerských pochybení a byrokratických procesů ovšem Amazon ani o tři roky později není blíže k cíli, informoval britský server Wired

„Můj odhad je pravděpodobně příliš optimistický. Ale mohlo by to být realitou za čtyři roky, možná za pět let. Bude to fungovat a bude to velmi zábavné,“ řekl o rozvážení objednávek pomocí autonomních dronů zakladatel Amazonu Jeff Bezos v roce 2013. Uplynulo osm let a nyní to vypadá, že si zákazníci na futuristický typ dopravy budou muset ještě další roky počkat. 

Jako první se drony měly stát součástí normálního života ve Velké Británii. Amazon vytvořil v roce 2016 v Cambridge tým, který se měl vypořádat se všemi problémy, společnost dokonce dostala od tamního regulátora povolení k letům. Službu Prime Air však Amazon dosud nezačal komerčně nabízet. 

E-COMMERCE SUMMIT 2021: ShipMonk, Google, eBay a další. 2 dny, 40 speakerů. Zjistěte víc >>>

Drony Amazonu měly operovat v okruhu dvanácti kilometrů od distribučního centra a dopravovat objednávky o hmotnosti až 2,2 kilogramu. Do tohoto váhového limitu se vejde zhruba 85 procent Amazonem prodávaných produktů.

Nyní však bývalí členové cambridgeského týmu tvrdí, že projekt je nefunkční a kolabuje. Od začátku jej měla provázet manažerská pochybení, někteří bývalí zaměstnanci hovoří o chaosu a řízení odtrženém od reality.

„Vše začalo kolabovat, protože Amazon příliš tlačil na pilu a zároveň do vedení dosazoval lidi, kteří nevěděli nic o projektu, zkrátka to podcenili,“ shrnul jeden ze zaměstnanců. Problémem byly také četné personální změny. Mluvčí Amazonu ve Velké Británii zjištění webu Wired odmítl komentovat. 

Kdo je zakladatel Amazonu Jeff Bezos? 

Video placeholde
Kdo je Jeff Bezos? • Videohub

Na rozdíl od konkurentů Amazon plánuje, že drony donesou balíčky pár centimetrů nad zem a bezpečně je tak dopraví k zákazníkovi. Ostatní společnosti jako například Googlem vlastněný australský Wing pracují s drony, které objednaný produkt spustí z výšky několika metrů pomocí lana či padáku. To Amazon staví do pozice, kdy musí překonat mnohem více překážek než ostatní. „Problémová část jsou poslední dva metry nad zemí. Je úžasné, co strojové učení dokáže, ale je také fascinující, co vše se může pokazit,“ řekl pro Wired Arthur Richards z Bristol Robotics Lab. 

„Ještě na mnoho let dopředu je to sci-fi,“ souhlasí Ladislav Semetkovský ze společnosti Primoco, která vyrábí středně velké bezpilotní letouny. „Vývoj bude pomalý a dlouhodobý, můj osobní odhad je, že dalších 10 až 15 let se nic nezmění,“ doplňuje Semetkovský. „Naráží to také na pohon, elektrika nikdy nebude fungovat, pakliže nikdo nevytvoří nějakou neuvěřitelnou baterku se zdrojem energie.“

Nasazení autonomních dronů dává na první pohled pro Amazon smysl. Americký gigant je úspěšný zejména pro svůj důraz na efektivitu procesů a zrychlení dopravního řetězce s vyloučením lidské obsluhy může být do budoucna jednou z cest. Zmíněný Wing už pár let dokazuje, že drony jsou pro přepravu objednávek v praxi využitelné. Doručování balíčku vzduchem už od roku 2019 provozuje ve vybraných částech domovské Austrálie.