Američané mohou se značkou BUD do Evropy. Budvar prohrál spor

Pivo Budějovický Budvar, ilustrační foto

Pivo Budějovický Budvar, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Českobudějovický Budvar neuspěl u evropské justice v letitém sporu s firmou Anheuser-Busch. Tribunál, což je druhý nejvyšší soud EU, zamítl jeho žalobu, kterou chtěl zabránit zápisu ochranné známky "BUD" pro pivo americké společnosti.

Budvar se může proti výroku soudu bránit odvoláním. Pokud ani to neuspěje, pak si americký pivovar může ochrannou známku zapsat. Pivovar AB InBev ke svému úspěchu uvedl, že rozhodnutí soudu potvrdilo jeho právo na registraci známky „BUD“ v celé Evropské unii. „Tento verdikt je zásadní v tom, že rozšíří naši již tak dost silnou globální ochranu známek „BUD“ a „Budweiser“. Teď budeme mít v zásadě celosvětovou ochranu k těmto známkám,“ stojí v prohlášení koncernu.

Roztrpčení z výroku netají budějovický Budvar. „Z rozhodnutí nejsme nadšeni. Protože ale verdikt není definitivní, po pečlivém prostudování rozsudku zhodnotíme naše šance na případnou změnu a zvážíme, zda v této věci podáme dovolání k Evropskému soudnímu dvoru,“ řekla právnička Budvaru Helena Votřelová. Rozhodnutí podle ní nijak nenarušuje obchodní aktivity Budvaru v zemích Evropské unie.

„V zemích, ve kterých již máme registrované ochranné známky BUD, zůstávají tyto známky i nadále v platnosti,“ dodala. Známku BUD má Budvar registrovánu kromě Česka na Slovensku, ve Velké Británii, Francii, Beneluxu a v Bulharsku. „Náš konkurent tímto rozhodnutím nezískal ani žádné nové možnosti k expanzi - v podstatě zůstává zachován současný stav,“ uvedla. Rozhodnutí se netýká klíčových značek BUDWEISER a BUDWEISER BUDVAR.

Vývoj tržeb BudvaruVývoj tržeb Budvaru | anonymni analyza

Kořeny sporu, jehož se dnešní rozhodnutí týká, se datují do druhé poloviny 90. let minulého století. Mezi lety 1996 a 2000 americká firma požádala Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) o zaregistrování obrazového a slovního označení „BUD“ pro širokou škálu výrobků včetně piva. Budvarto ale napadl a argumentoval mimo jiné i tím, že pojmenování „bud“ už je v některých zemích EU chráněno. OHIM to odmítl s tím, že rozhodnutí nebrání české firmě v používání označení „bud“ v dotčených zemích.

Sto let sporů

Budvar se pak obrátil na evropskou justici a v prosinci 2008 se dočkal anulování rozhodnutí OHIM. Jenže pak následovalo odvolání Anheuser-Busch. Soud vyšší instance poté zrušil významnou část verdiktu a vrátil věc zpět k dalšímu projednání.

Soud žalobu Budvaru v plném rozsahu zamítl. Podle rozsudku tuto ochrannou známku lze zapsat vzhledem k tomu, že užívání označení původu „bud“ ve Francii a v Rakousku není významné.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než sto let.