Byznys s umělým oplodněním dál roste, lídr trhu chystá expanzi na východ

asistovaná reprodukce, umělé oplodnění

asistovaná reprodukce, umělé oplodnění Zdroj: CTK/LEHTIKUVA/Jussi Nukari

Zdravotnická skupina Future Life očekává letos tržby 1,79 miliardy korun bez vlivu případných akvizic. To je o devět procent více než v loňském roce, kdy utržila 1,64 miliardy korun. Future Life získala od roku 2014 již čtrnáct zdravotnických zařízení a šest laboratoří, v oblasti umělého oplodnění pokrývá všechny české kraje a letos plánuje expanzi zejména na Slovensku. Za skupinou je Hartenberg Holding ministra financí Andreje Babiše a investora Jozefa Janova.

V oblasti umělého oplodnění je Future Life v Česku lídrem. „V počtech provedených cyklů umělého oplodnění patří skupina mezi pět největších na světě,“ řekl Matěj Stejskal z vedení Future Life při otevření přístavby kliniky Gennet na pražské Letné. Investici potřebovala klinika genetiky a umělého oplodnění právě kvůli svému růstu. V Gennetu, který do Future Life patří od roku 2014, se mimo jiné koncentrují laboratorní vyšetření z dvanácti klinik skupiny.

Primářka umělého oplodnění z Gennetu Milada Brandejská připomněla, že se diskutuje o rozšíření nároků na úhradu umělého oplodnění ze zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že rozšíření úhrad zůstává ve fázi návrhu. „Zatím nemáme bližší informace. Doufejme, že politici necouvnou,“ dodala Brandejská. Místo čtyř pokusů by jich pojišťovny nově hradily šest, a to i ženám 42letým, zatímco dosud bylo stropem 40 let.

Platby pojišťoven představují asi čtvrtinu příjmů klinik umělého oplodnění. V roce 2013 bylo v Česku provedeno 32 tisíc cyklů umělého oplodnění na 41 klinikách. Z toho 65,5 procenta Češkám. I když českých klientek přibývá, rychleji roste počet cizinek. Významná je klientela z Německa, Irska, Anglie a Itálie. Výhodou Česka je vstřícná legislativa a nízká cena při vysoké úrovni služeb. V letech 2011 až 2013 se celkový počet cyklů zvýšil o více než 17 procent.