Češi letos prosázeli desítky miliard. Přístí rok bude slabší

Sázková kancelář Fortuna

Sázková kancelář Fortuna Zdroj: Rasch Jan/Euro

Sázkové kanceláře za sebou mají mimořádný rok, Češi na sportovní utkání prosázeli miliardy korun. Rozmach zaznamenaly internetové sázky. Tři letošní vrcholy, zimní olympijské hry v Soči, běloruské mistrovství světa v ledním hokeji a fotbalový šampionát v Brazílii, znamenaly pro sázkové kanceláře dvojciferné růsty tržeb. Jen na tyto tři akce Češi u největších českých společností prosázeli 2,8 miliardy korun.

„Rok 2014 nezbývá než označit jako supersázkový. Máme za sebou sportovní vrcholy MS ve fotbale, zimní OH v Soči, tradiční MS v hokeji. V roce 2013 podobně velká sportovní akce chyběla. K tomu jsme evidovali obrovský zájem o tenisové grandslamy a prestižní fotbalové ligy,“ řekl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava. Připomněl, že tržby Holdingu Tipsport za první pololetí meziročně vzrostly o 23 procent na 10,87 miliardy korun. Tento rok tak bude pro Tipsport z tohoto pohledu rekordní.

Také Fortuně se letos dařilo. „U kursového sázení je podstatný rozdíl mezi lichými a sudými roky. Zatímco v prvním případě probíhá z velkých akcí pouze mistrovství světa v hokeji, v sudých letech je na programu ještě olympiáda a hlavně velká fotbalová akce - mistrovství Evropy, nebo jako letos mistrovství světa. Při srovnání z lichého na sudý rok se toto musí pozitivně projevit. V tomto kontextu můžeme být spokojeni, všechny tři velké akce splnily naše očekávání,“ řekl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Za první pololetí přijala Fortuna sázky za 333,2 milionu eur (kolem 9,2 miliardy korun), což je meziročně o 20,8 procenta více.

Táhnou online sázky

Dvojciferný růst tržeb očekává i Synot, kromě třech nejvýznamnějších sportovních událostí to přikládá nárůstu online sázek. „Uplynulý rok byl pro sázkové kanceláře velmi úspěšný, podíl na tom měla nejen řada významných sportovních událostí, ale především také posilování současného trendu, kterým jsou internetové online sázky, tvořící stále větší podíl objemu sázek,“ podotkla mluvčí Synotu Magda Pekařová.

Více sázeli lidé i u Chance, jen za prvních šest měsíců zvýšila firma obrat o 12 procent na 1,5 miliardy korun. „V druhé polovině roku jsme klientům nadělili nové produkty i služby, nové soutěže, výrazně jsme rozšířili nabídku a zapojili je do největší sázkařské komunity na našem trhu,“ řekla mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Sazce pomohl Eurojackpot

Výrazný růst letos zaznamenala i Sazka, pro kterou je sportovní sázení doplňkovou záležitostí. Dominantní postavení má v číselných loteriích a stíracích losech, na čemž se letos nic nezměnilo. „Významný zájem jsem zaznamenali v segmentu stíracích losů, tedy instantních loterií, i to byl důvod pro zavedení nových emisí. Velký zájem o Eurojackpot a minimální kanibalizace ostatních loterních her je důkazem toho, že Sazce přibývají zákazníci,“ uvedl generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Růst Sazka zaznamenala i v segmentu číselných loterií, přesná čísla však ještě nemá. „Obecně mohu potvrdit, že tržby v loteriích jsou v řádu miliard, stejně tak je tomu u vyplacených výher,“ dodal Chvátal, podle nějž má Sazka potenciál zdvojnásobit své tržby i počet sázejících.

Rok 2015 bude z pohledu velkých sportovních událostí slabší, o to více se sázkové kanceláře upínají na světový šampionát v hokeji, který se uskuteční v Praze a Ostravě. Například Fortuna před časem oznámila, že je těsně před podpisem smlouvy na jednoho z hlavních regionálních partnerů mistrovství. Speciální nabídky k akci připravuje i konkurence, zatím je ale odhalovat nechce.

Zásadním pro sázkové kanceláře bude, jak dopadne zákon o hazardu a doprovodné změny legislativy včetně navrhovaného zvýšení daňové sazby. Ministerstvo financí legislativní normy představilo na konci letošního roku, nicméně se očekává, že konečnou podobu budou chtít ovlivnit poslanci při projednávání ve Sněmovně.