České Dobré čajovny dobývají Ameriku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Američané si nejčastěji spojují Českou republiku se sametovou revolucí, hokejem či pivem, ale rozhodně ne s čajovou kulturou. I s ní ale umějí Češi za Atlantikem uspět. Síť českých Dobrých čajoven letos zvýší počet svých franšíz ve Spojených státech – pod tamním názvem Dobrá Tea – o tři na sedm, sdělil deníku E15 spolumajitel sítě Jiří Šimsa.

Sedmou Dobrou čajovnou v USA se stane v říjnu podnik v Northamptonu nedaleko Bostonu ve státě Massachusetts. Z českých Dobrých čajoven se tak deset let po vstupu na americký trh stává byznys s ročním obratem 1,2 milionu dolarů (zhruba 23 milionů korun) s růstem v průměru o 15 procent ročně. Americký trh už tvoří zhruba třetinu obratu, kterého dosahuje všech 22 současných čajoven na domácím českém trhu.

Zcela první Dobrá čajovna vznikla v České republice v roce 1993. Postupně přibývaly další a nyní jich je v Evropě a Americe dohromady přes třicet.

„Americká města vybíráme zejména podle zájmu franšízantů. V tomto případě byl naším cílem Boston. Partner ale chtěl začít v malém městě kvůli nižší vstupní investici a levnějšímu nájmu, a pak se popřípadě rozšířit,“ řekl Šimsa.

První americká Dobrá Tea vznikla před deseti lety v Burlingtonu ve státě Vermont. O pět let později přibyla čajovna v Madisonu ve Wisconsinu, v roce 2010 další v Asheville v Severní Karolíně a o rok později v Portlandu ve státě Maine.

Letos přivítala první návštěvníky také čajovna v Pittsburghu. Ještě v srpnu se zájemcům otevře šestá franšíza ve městě Black Mountain, opět v Severní Karolíně.

Obrat Dobrých čajoven v Česku dosáhl loni 65 milionů korun. „Zaznamenáváme však jistou stagnaci způsobenou ekonomickou krizí a nasyceností trhu,“ připomněl Šimsa. Dvě Dobré čajovny provozuje firma také v Polsku a po jedné i na Slovensku a v Maďarsku.

Srí Lanka: Čaj, kam oko dohlédne