České „primky“ slaví malý úspěch nad hodinkami z Asie

Luxusní zboží. Kdo chce Primky od Eltonu, zaplatí za ně 4800 až 93000 korun.

Luxusní zboží. Kdo chce Primky od Eltonu, zaplatí za ně 4800 až 93000 korun.

Kdo chce nosit hodinky značky Prim, má dvě možnosti. Buď si koupí drahé, ale původní hodinky, které se vyrábějí už 60 let v Novém Městě nad Metují, anebo ušetří a pořídí si výrazně levnější „primky“ vyrobené ze součástek dovezených z Asie. O slavnou českou značku se totiž už 12 let soudí dvě společnosti: ELTON hodinářská a MPM Quality, které se vzájemně osočují z výroby padělků. Brzy už možná budou „primky“ jen jedny. Několik posledních soudních rozhodnutí totiž dává za pravdu firmě ELTON.

Letos v březnu si firma ELTON hodinářská připsala dva úspěchy. Nejprve pražský městský soud zamítl žalobu společnosti MPM Quality, která usilovala o to, aby ELTON nesměl užívat ochrannou známku Manufacture PRIM 1949. Druhý pokus vymazat známku ELTONu v Evropě skončil rovněž neúspěchem MPM Quality – jeho pokus o útok tentokrát zamítl Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu EU.

Nesmiřitelní rivalové

„Oba tyto rozsudky, které zamítají účelové žaloby společnosti MPM Quality, vnímám jako další krok k tomu, aby již nebylo zpochybňováno právo společnosti ELTON hodinářská z Nového Města nad Metují, používat OZ PRIM,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze Jíří Helikar, předseda představenstva ELTON hodinářská. „V naší továrně v Novém Městě se vyrábí náramkové hodinky PRIM již 60 let. Doufám, že brzy již skončí absurdní situace, kdy si právo, užívat OZ PRIM osobuje firma, která ochrannou známku koupila před pouhými 11 lety,“ dodal.

Oba výrobci hodinek shodně tvrdí, že právě jejich „primky“ jsou ty jediné pravé a navzájem se osočují z výroby padělků. Boj o ochrannou známku se vyhrotil letos v březnu, kdy MPM Quality poslala do pražské prodejny ELTON celníky, aby tamní hodinky zabavili coby padělky. Celní úřad skutečně zabavil 17 kusů hodinek, ale později je vrátil s konstatováním, že se o padělky nejedná.

Protiútok ELTONU

Zatímco MPM Quality podává na ELTON žaloby, firma z Nového Města nad Metují se snaží získat pro sebe známku Prim u Úřadu průmyslového vlastnictví. Snaží se dokázat, že je jediným vlastníkem loga Prim, které bylo uznáno autorským dílem Josefa Žida. Licenci na dobu neurčitou k jeho používání firma koupila od autora loga Josefa Žida, který ho pro společnost vytvořil v roce 1969.

Hodinky se značkou Prim se v Československu začaly vyrábět v roce 1949. Až do roku 1989 byla značka Prim dominantní na trzích v Československu. Frýdecko-místecká MPM-Quality letos slaví 15. narozeniny, ochrannou známku Prim vlastní od roku 2001, kdy ji koupila od tehdejší Chronotechny Šternberk. V roce 2007 na českých trh dodala zhruba 20 000 kusů náramkových hodinek. Její loňský obrat v tuzemsku dosáhl ke 150 milionům korun.

Primky má i Barack Obama

Společnost Elton hodinářská navazuje na výrobu hodinek, které se v Novém Městě nad Metují vyrábějí od roku 1949. Jejich označení „Prim“ z roku 1969 převzala firma od svých předchůdců. Od roku 2003 vlastní společnost mezinárodní ochrannou známku PRIM Manufacture 1949 registrovanou u Úřadu pro harmonizaci jednotného trhu. Ročně vyrobí na 1300 náramkových hodinek, její roční obrat za ně je kolem 30 milionů korun.

Hodinky z Eltonu dostali jako dar úřadu vlády například francouzský prezident Nicolas Sarkozy, španělský královský pár a německá kancléřka Angela Merkelová. Při své dubnové návštěvě Prahy je dostal i americký prezident Barack Obama. Letos je dostanou i čeští olympionici reprezentující Česko na OH v Londýně.