Česko je ráj hudebních festivalů, boj s rozpočty ale trvá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Pořadatelé hudebních festivalů jsou v plném proudu příprav. Line-upy se plní, v některých případech i zvučnými jmény. Část akcí má rostoucí rozpočty v řádu desítek milionů, jiné naopak zmizely z festivalové mapy.

Také letos se v Česku uskuteční několik desítek hudebních festivalů. Těch největších vícedenních za účasti zahraničních kapel bude zhruba patnáct. Se stoupajícími nároky kapel a potřebnými investicemi do zázemí ale stoupají i rozpočty, které u největších akcí dosahují několika desítek milionů korun. Udržet se v zisku tak podle pořadatelů není jednoduché. Zejména kvůli tomu už v minulosti z mapy hudebních akcí zmizely velké akce jako třinecká Noc plná hvězd či festival v Panenském Týnci.

„Vloni jsme se opět dostali do černých čísel a věříme, že v nich zůstaneme i letos,“ řekl ředitel královéhradeckého festivalu Rock for People Michal Thomes. Vzpomněl přitom na ročník 2012, kdy bouře znemožnila vystoupení hlavním hvězdám Faith No More i dalším kapelám a akci poslala do ztráty. Ekonomický úspěch festivalu s rozpočtem okolo čtyřiceti milionů je podle Thomese přímo úměrný divácké návštěvnosti. „Hlavním faktorem je nyní ústup krize a ekonomické nejistoty. V tomto ohledu s nadějí sledujeme zlepšující se ekonomické ukazatele i optimističtější náladu mezi lidmi,“ doufá Thomes. Letos chce diváky nalákat na Massive Attack či The Offspring.

Na 80 milionů stoupl letošní rozpočet festivalu Colours of Ostrava.

S rozpočtem bojuje i další z největších akcí Colours of Ostrava a jeho dvě menší sesterské akce, jimiž jsou Festival v ulicích, který je zdarma, a hudební konference Czech Music Crossroads. „Festival Colours of Ostrava byl ziskový a zisk pokryl ztrátu z dalších dvou projektů. Takže jsme s celkovým výsledkem spokojeni. Je to vždy vliv mnoha faktorů. Mezi ty, které neumíme ovlivnit, patří samozřejmě počasí,“ říká mluvčí ostravské akce Jiří Sedlák.

Rozpočet Colours přitom letos opět mírně stoupne na osmdesát milionů korun. Festival se zvětšuje, takže například počet scén se letos rozroste na dvaadvacet. Další investice směřují do zázemí industriálních Dolních Vítkovic, kde se festival již tradičně koná. Kvůli tomu je také letos vstupné o něco vyšší než v minulých letech.

„Hlavním důvodem je podobně jako loni neustálý růst cen zahraničních kapel, stále širší program a naše snaha zkvalitňovat zázemí a poskytovat ještě lepší servis,“ podotkl Sedlák.

United Islands mají novou akci

Souboj s rozpočtem neodradil pořadatele pražského United Islands od nové akce. Tou bude ve stejném červnovém termínu placený festival Metronome s rozpočtem asi čtyřicet milionů, který bude lákat na legendárního Iggyho Popa či Foals.

„V loňském roce byl United Islands mírně ztrátový. Důvodem byla nenaplněná partnerská struktura, ale s tím se samozřejmě musí při plánování na několik let dopředu počítat. Zároveň se nám daří pořádat i další akce během roku, takže firma jako celek skončila v mírném zisku,“ uvedl šéf obou akcí David Gaydečka.

V případě United Islands přitom stoupající zájem diváků v posledních letech nezvedl příjmy, ale naopak, neboť festival je tradičně zdarma. „Nárůst návštěvníků pro nás znamená především zvýšení nákladů, protože je nutné všem zajistit co největší komfort,“ podotýká Gaydečka. Tento fakt však v rozpočtu vyrovnává například položka na občerstvení, neboť v posledních letech podle něj roste zájem ze strany cateringových společností dodávat na festival občerstvení. „Zde jsme schopni dost peněz ušetřit. Pro firmy jde o prestižní záležitost, že se mohou stát součástí United Islands,“ dodává.

Největší festivaly v Česku v roce 2016 (vstupné na celý program)

Největší festivaly v Česku v roce 2016 (vstupné na celý program)Největší festivaly v Česku v roce 2016 (vstupné na celý program)|Repro E15

Největší festivaly v Česku v roce 2016 (vstupné na celý program)Největší festivaly v Česku v roce 2016 (vstupné na celý program)|Repro E15