Český sport přichází o stamiliony, vyzývá k větší regulaci sázení

online sázení (ilustrační foto)

online sázení (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Nelegální online sázky připravují stát o miliardu na daních ročně. Tratí na tom například český sport, který podle studie KPMG přichází nejméně 250 milionů korun. Zástupci Českého olympijského výboru (ČOV) a ministerstva financí volají po úpravě loterijního zákona.

„Sport mládeže je dlouhodobě podfinancován, proti roku 1995 máme pětkrát víc obézních dětí. Přitom 250 milionů za rok znamená až o 50 tisíc sportujících dětí více. Nelegálové na sportu parazitují,“ řekl předseda ČOV Jiří Kejval.

Někdo přispívá, někdo ne

Legální provozovatelé loterií a kurzových sázek mohou nyní poskytnout až čtvrtinu tzv. loterijní daně, která činí dvacet procent, na sport mládeže prostřednictvím ČOV. Učinily tak společnosti Sazka, Tipsport, Chance a Českomoravská loterijní. Český sport v roce 2014 očekává až 400 milionů. Prvních 90 milionů korun již ČOV obdržel a rozdělil jednotlivým svazům. K dnešnímu dni výbor odeslal přes 50 milionů Kč přímo do svazů, které je začnou využívat na sport mládeže.

„Příjmy pro stát i sport však musíme maximalizovat. Současná situace, kdy někdo daně platí a někdo ne, je neudržitelná,“ upozornil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

U kurzových sázek je podle studie KPMG obrat legálního a nelegálního trhu přibližně stejně velký. „Státu unikají stamiliony, proto změnu pravidel považujeme za nutný krok. Jak zjistila naše studie, i v zahraničí je současným trendem hledání řešení, jak regulovat loterijní trh a zvýšit příjmy z něj plynoucí,“ doplnil Ondřej Špaček z KPMG.

Pokuty budou hrozit i sázejícím

Ministerstvo financí nyní proto připravuje novou úpravu loterijního zákona, na základě které by se zahraniční on-line provozovatelé museli registrovat a platit v Česku daně. Závodský předpokládá, že ministerstvo návrh předloží do vlády na přelomu roku.

Ředitel státního dozoru nad hrami a loteriemi na ministerstvu Karel Blaha řekl, že cílem je, aby zákon platil od ledna 2016. Provozovatelé online sázek nesouhlasí se dvěma podmínkami, a to mít v ČR sídlo a kamennou pobočku.

Postihy za sázení bez licence mohou dopadnout i na samotné sázející. Závodský připomněl případ, kdy ministerstvo udělilo uživateli pokutu 850 tisíc korun. Dotyčný totiž vyhrál u neregistrovaného internetového provozovatele.

Na webu ministerstva je zveřejněn seznam legálních provozovatelů on-line loterií a sázek. ČOV zároveň společně s Českou televizí chystá osvětovou kampaň, do níž se zapojí i čeští sportovci.

Nedostatky loterijního zákona
Nyní loterijní zákon povoluje provozování sázkových her a loterií pouze právnickým osobám se sídlem v České republice. Tento požadavek je ale v rozporu se smlouvou o volném pohybu zboží a služeb v rámci EU. Česko se zavázalo požadavek odstranit do 1. ledna 2014, poté požádala o prodloužení lhůty o jeden rok. Při nepřijetí opatření hrozí Česku pokuta. „Ve chvíli, kdy Evropská komise zaregistrovala naši aktivitu, je velmi pravděpodobné, že proti nám nebudou podnikat další kroky,“ dodal Blaha.