Čokoládový král z Ukrajiny má problémy v Rusku

Čokoláda Roshen

Čokoláda Roshen Zdroj: isifa

Ukrajinský podnikatel a politik Petro Porošenko, jehož cukrovinky jsou oblíbené ve velké části postsovětského prostoru, přišel o klíčový trh. Rusko tento týden zakázalo dovoz výrobků značky Roshen, jelikož údajně nesplňují normy kvality. Podobný krok zvažuje i Moldavsko. Podle ukrajinských názorů je však magnát zřejmě obětí obchodní války mezi Moskvou a Kyjevem.

Porošenko začínal jako prodejce kakaových bobů, pak skoupil několik čokoládoven a sjednotil je pod značkou odvozenou od svého jména. Podle časopisu Forbes je s 1,6 miliardy dolarů šestým nejbohatším Ukrajincem. Cukrovinky Roshen se vyvážejí do devíti zemí bývalého SSSR a několika dalších států.

Prodej v Rusku dosud stoupal, loni tam firma podle Interfaxu dosáhla čistého zisku 1,3 miliardy rublů (přes tři čtvrtě miliardy korun). Nyní hlavní ruský hygienik tvrdí, že sladkosti Roshen mimo jiné obsahují karcinogen benzopyren.

„Čokoládová válka“ je médii považována za ruskou odpověď na mimořádná dovozní cla, která Ukrajina na jaře uvalila na auta. „I ministerstvo z dialogu (s Ruskem) cítí, že pokud budou zrušena cla, bude svých problémů zbaven i Roshen,“ tvrdí Anton Onufrienko z listu Kommersant-Ukrajina.

K podobným úvahám přispívá i fakt, že Porošenkovy aktivity zahrnovaly i automobilový průmysl, přičemž není jisté, zda s nimi skončil. Když byl ministrem obchodu, prosazoval opatření na ochranu domácího automobilového průmyslu.

Teplé místo v každé éře
Porošenko je označován za jednoho z nejvlivnějších lidí v ukrajinské politice. Nějakou dobu patřil ke straně, která podporovala exprezidenta Leonida Kučmu. Pak se ale stal blízkým přítelem exprezidenta Viktora Juščenka a sponzorem oranžové revoluce. Několik měsíců působil jako ministr zahraničí ve vládě Julije Tymošenkové. Přesto byl krátce ministrem hospodářství i pod prezidentem Viktorem Janukovyčem. Teď spřádá plány s opozicí. Nevylučuje kandidaturu na starostu Kyjeva.

Další experti v zákazu vidí varování, jak moc si Kyjev uškodí, pokud bude směřovat k Evropské unii a odmítne celní unii s Ruskem. Nemusí být náhodou, že Porošenko je proevropský a vyjadřuje se pro rychlé uzavření asociační smlouvy s EU. Nedávno také prohlásil, že vstup do celní unie není v ukrajinském zájmu. Miliardář v tisku odmítá o příčinách svých potíží spekulovat. Vzkazuje však vládě, že má zajistit, aby se do těchto záležitostí politika nemíchala.