Do Pekingu bez víza. Má to však několik háčků

Beijing Capital International Airport

Beijing Capital International Airport Zdroj: Profimedia

Česko patří mezi 45 zemí světa, jejichž občané mohou od ledna pobývat v Pekingu anebo v Šanghaji bez víza po dobu 72 hodin.

Nová vízová politika Čínské lidové republiky platí od letošního prvního ledna. Kromě toho, že se vztahuje na vybrané státy, má i řadu dalších podmínek. Držitelé pasu České republiky mohou vstupovat do Pekingu pouze přes mezinárodní letiště Peking (BCIA) nacházející se 32 kilometrů severovýchodně od centra města. V případě 72hodinového bezvízového pobytu v Šanghaji jsou to letiště Pudong a Hongqiao. Turisté přijíždějící do hlavního města anebo do Šanghaje vlakem, případně autem, musí i nadále žádat o vízum standardní cestou.

Další podmínkou pro 72hodinový bezvízový tranzit vztahující se na dvě zmiňovaná čínská města je platná letenka a to buď z Pekingu anebo z Šanghaje do třetí země a zároveň také vízum, pokud jej k návštěvě cílového státu cestovatel potřebuje. Proto není možné si v Praze koupit letenku Praha –Peking –Praha a do hlavního města Číny si pouze na tři dny „odskočit“.

Nařízení nezvýhodňuje ani návštěvníky Hongkongu či Macaa, dvou zvláštních administrativních oblastí Číny, kam držitelé českých pasů víza nepotřebují. V případě, že by si chtěli do Pekingu anebo do Šanghaje odskočit a poté se opět vrátit do Hongkongu (čili nepokračují do jiné třetí země), musí standardní cestou zažádat o vstupní vízum do ČLR.

Ani pohyb v rámci několikahodinového bezvízového tranzitu není bez omezení. Povolení k 72hodinovému pobytu se vztahuje pouze na oblast Pekingu a Šanghaje. V případě, že by si turista ze závažného důvodu (např. hospitalizace) nemohl opustit ČLR do 72 hodin, je možné požádat o příslušné vízum na imigračním úřadě přímo v Pekingu anebo v Šanghaji.

Čínští důchodci, armáda spotřebitelů