Firem se letos prodalo za 52 miliard korun

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda

Interspar v karlovarském nákupním centru Kolonáda Zdroj: ctk

Fúzí a akvizic, kde jedním z účastníků byla česká firma, se na tuzemském trhu v prvním kvartále realizovalo patnáct, v objemu 1,9 miliardy eur (zhruba 52 miliard korun).

Zatím to vypadá, že loňský rok, který byl z hlediska realizovaných transakcí rekordní, se lehce nedožene. Podle Mergermarketu se loni prodalo firem za 6,4 miliardy eur, největší transakcí byl prodej Telefóniky skupině PPF.

„Prodeje typu Telefónica jsou spíše ojedinělé. Letos očekávám stagnaci či mírný růst v počtu transakcí, ovšem s nižší celkovou hodnotou. Trend dokládají i dosavadní transakce, jmenovat můžeme například prodeje v sektoru potravinářství – NT Group skupině Agrofert nebo odchod SPAR z českého trhu a odkup jeho obchodů společností Ahold.

Největší transakce v prvním čtvrtletí 2014Největší transakce v prvním čtvrtletí 2014

Za zmínku stojí i pokračující růst počtu středně velkých akvizic českých firem v zahraničí,“ řekl deníku E15 advokát Jaroslav Havel. „Poslední dva roky považujeme za výjimečné. I pouhé přiblížení se k těmto objemům by předpokládalo prodeje ze špičky seznamu největších společností v této zemi,“ dodává Patrik Brom z UniCredit.

Ve zbytku letošního roku se může stát, že na poli fúzí a akvizic začne hrát větší roli stát – ať jako kupec či prodávající. „Dovedu si představit, že ministerstvo financí přikročí k analýze státem vlastněných firem pro případnou privatizaci, byť hlavní vlna transformace již proběhla dávno. Pokud stát bude zvažovat naopak akvizice či restrukturalizační záměr, aktuálně se nabízí oblast petrochemie,“ odhaduje Petra Wendelová z EY.

Anketa E15: Jakou čekáte aktivitu na poli fúzí a akvizic ve druhém čtvrtletí?
Patrik Brom, ředitel Corporate Finance Advisory, UniCredit Bank

Na trhu této velikosti nelze za takto krátké období sektorový pohled rozumně aplikovat.
Jaroslav Havel, Havel, Holásek & Partners

Aktivní jsou investoři tradičně v sektorech potravinářství, FMCG, zemědělství, telekomunikacích a IT, zdravotnictví a farmacie; v posledním jmenovaném sektoru se chystají obrovské globální akvizice.
Nadále také počítáme s aktivitou na trhu obchodních nemovitostí a stavebních materiálů, kde bude pokračovat prodej realitních portfolií zahraničních nemovitostních fondů. Také v oblasti odpadového hospodářství dojde pravděpodobně k velkým změnám v důsledku přeskupení vlastnictví mezinárodních firem v České republice. Dále očekáváme konsolidace vyvolané plánovanými investicemi do síťové infrastruktury (elektřina, plyn a teplo). V oblasti telekomunikací by mělo letos a v dalších dvou letech postupně dojít ke konsolidaci trhu, přičemž vzniknou dva až tři hráči, kteří budou konkurovat velkým poskytovatelům internetových služeb.
Tomáš Klápště, šéf Patria Corporate Finance

Nejvyšší transakční potenciál vidíme v sektoru telekomunikací, z pohledu hodnoty, přičemž kromě T-Mobile a Avastu probíhá i několik menších transakcí. Počtem však bude nejaktivnější sektor služeb, většinou roztříštěný do mnoha malých transakcí. Ani od současné vlády neočekáváme, že by se rozhodla doprivatizovat státní sektor, spíše naopak, myslíme si, že role státu bude postupně posilovat na tvorbě českého HDP.
Garret Byrne, Deloitte

Vidíme zvýšenou aktivitu v oblasti fúzí a akvizic. Obecně se transakční aktivita zvyšuje, vidíme probíhající transakce zejména v oblasti energetiky, maloobchodu, výroby, zdravotní péče a v realitním sektoru. Sledujeme rovněž aktivitu v polostátním sektoru.
Petra Wendelová, partnerka EY pro fúze a akvizice

Jako významné hodnotím oživení zájmu o obory průmyslové výroby, aktivní jsou investoři v oblasti zdravotnictví, obchodu a služeb. Nadále platí, že objemem nadstandardní transakce přiláká kvalitní zájemce.