IKEA kvůli konině zastavila prodej švédských kuliček

Švédské kuličky Ikea s koňským masem

Švédské kuličky Ikea s koňským masem

Veterináři odhalili koninu v předsmaženém hovězím hamburgeru od společnosti BidVest (dříve Nowaco) a v kuličkách z hovězího a vepřového masa v brněnské prodejně řetězce IKEA. Nábytkářský řetězec následně pozastavil prodej masových kuliček po celé Evropě.

Kontrola Státní veterinární správy v Praze potvrdila výsledky páteční kontroly na přítomnost konňského masa v dalších dvou výrobcích prodávaných v Česku. Počet případů koniny vydávané za hovězí tak v Česku stoupl na čtyři. „Iniciovali jsme nezávislé testování všech masových kuliček, a jakmile získáme potvrzení o jejich kvalitě, začneme masové kuličky znovu prodávat,“ řekl mluvčí IKEA Petr Chadraba. Řetězec masové kuličky stahuje už podruhé během posledních let, o Vánocích 2011 z českých prodejen zmizely kvůli kvůli sójové bílkovině, o níž obal mlčel.

Uvedené šarže výrobků se nedostaly do prodeje, uvedla veterinární správa. Firma Bidvest ovšem tvrdí, že prodala již zhruba 800 kilogramů dotčených hamburgerů. Oba výrobky byla také nahlášeny do systému rychlého varování RASFF pro ostatní členské státy EU. Koňské maso ale není zdravotně závadné a jedná se tak v tomto případě o klamání spotřebitele.

Kromě toho prověřuje krajská veterinární správa pro Zlínský kraj, zda a kolik irského koňského, které bylo označené jako hovězí maso, do České republiky směřovalo. „Toto zjistily irské dozorové orgány a okamžitě, díky velmi dobré spolupráci, informovaly již v pátek Státní veterinární správu,“ podotkl mluvčí veterinární správy Josef Duben. Maso podle průvodních dokumentů směřovalo do společnosti Kovář plus s.r.o. v Kunovicích. „Podle varování, které jsme obdrželi, maso bylo označené jako hovězí, ale ve skutečnosti se jednalo o čistou koňskou svalovinu,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Polské hamburgery obsahují koňské masoPolské hamburgery obsahují koňské maso

Předsmažený hovězí hamburger s koňským masem

Dosud veterinární inspektoři odebrali 43 vzorků výrobků, ve státních veterinárních ústavech jich bylo dosud vyšetřeno 24, z toho ve třech případech byla prokázána přítomnost koňské DNA tam, kde neměla být. Vůbec prvním případem byly lasagne Bolognese původem od lucemburské firmy.

Bendl volá po trestech

Problémy s koňským masem se netýkají pouze Česka. Do potravního řetězce ve Francii se dostalo maso tří koní z Británie obsahující koňské analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské konzumaci. Oznámil to o víkendu francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll. Žádné zdravotní nebezpečí to však nepředstavuje, dodal.
První případ koňského masa vydávaného za hovězí v sobotu oznámila Itálie. Obsah koniny úřady podle agentury ANSA nalezly v mrazených lasagních firmy Primia. Podobné případy se již objevily ve více než deseti zemích EU, včetně České republiky a Slovenska.

Ministr zemědělství Petr Bendl dnes v Bruselu požadoval tvrdé potrestání společností, které falešným označením masa oklamaly zákazníky. „Aby všichni ostatní věděli, že budou-li klamat zákazníka, nečeká je v České republice nic jiného než tvrdý trest,“ vysvětlil. Zároveň se postavil proti myšlence, aby se konina rozdala chudým, jak navrhl německý ministr pro rozvojové záležitosti Dirk Niebel.

O aféře s koňským masem čtěte více: