Jeden telefonát za 9 tisíc. Přesto Ryba domácí za desítky milionů nezabrala

Rybářství Třeboň je největším výrobcem sladkovodních ryb v České republice i v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. (Foto ČTK)

Rybářství Třeboň je největším výrobcem sladkovodních ryb v České republice i v Evropě. Na tuzemské produkci ryb se podílí zhruba 15 procenty. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Krizová infolinka o závadném rybím mase, kde jeden telefon po rozpočítání vyšel na devět tisíc korun, desítky tisíc vynaložené na sběr zbytečných zpráv, propagační akce za stovky tisíc a celkový součet 178 milionů korun. Nejvyšší kontrolní úřad se pustil do kampaně ministerstva zemědělství Ryba domácí. Závěr zní jasně, kampaň byla problematická a nepřinesla žádné výsledky.

Projekt si dal za cíl zvýšit spotřebu sladkovodních ryb. Podle Českého statistického úřadu jejich spotřeba na hlavu ale od roku 2009 klesá.

Ministerstvo zemědělství v rámci kampaně například zaplatilo 277 tisíc korun za sběr zpráv z tisku, televize a internetu. „Články a reportáže pojednávaly o úpravě ryb a rybách obecně a v drtivé většině se projektu Ryba domácí vůbec netýkaly, ani nemohly sloužit k rozvoji PR kampaně,“ vytkli ministerstvu kontroloři. NKÚ celkem zkontroloval výdaje za 52,5 milionu korun a našel porušení rozpočtové kázně ve výši 1,8 milionu korun.

Za „péči o brand“ proplatil úřad 1,5 milionu korun pouze na základě písemného prohlášení dodavatele, že tuto službu poskytuje, tedy bez jakéhokoli prokázaného plnění.

Drahé telefonáty

Deset měsíců také ministerstvo financovalo krizovou infolinku pro případ poplašných zpráv o závadném rybím mase. Linku ale téměř nikdo nevyužíval, takže cena jednoho hovoru se při rozpočítání nákladů vyšplhala v roce 2008 na skoro devět tisíc korun.

Projekt kritizoval i nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Agentura Dorland, která měla „Rybu domácí“ na starosti, tvrdí, že spotřeba ryb mírně stoupla. NKÚ však sdělil, že ministerstvo uvádí údaje získané od Rybářského sdružení ČR, které si stát neověřuje a které se výrazně liší od čísel Českého statistického úřadu.

Podle ministerstva je ale operační program Rybářství jako celek funkční. „Podstatné je, že hladina významné chybovosti v projektech nepřekročila dvě procenta, jak stanovuje metodika kontroly čerpání evropských dotací,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Ministr uvedl, že ho kritika NKÚ ohledně Ryby domácí nepřekvapila. „Osobně jsem měl vůči tomuto projektu v minulosti velké výhrady. Ihned po svém nástupu na ministerstvo jsem také rozhodl o zrušení navazujícího projektu Ryba sladkovodní za více než 60 milionů korun,“ uvedl pro agenturu.

Show ani dárečky nestačily

Ministerstvo v rámci projektu Ryba domácí také zaplatilo 13 propagačních akcí včetně kuchařské show a 39 menších akcí při výlovech rybníků. Jen najaté kuchařské vybavení vyšlo na 300 tisíc korun, výroba a oprava několika kol štěstí, na kterých si návštěvníci mohli vytočit drobné dárky, pak na dalších 360 tisíc korun.

NKÚ na řadu zmíněných nedostatků upozornil už v roce 2010, ministerstvo zemědělství přesto od té doby podle NKÚ nezjednalo náprav. Teď slibuje, že se bude při tvorbě pravidel pro navazující operační program snažit, aby se výtky NKÚ neopakovaly.

Kontrolní úřad v rámci na operační program Rybářství 2007–2013 prověřil 33 projektů za celkem 128,5 milionu korun. Kontroloři našli porušení rozpočtové kázně za víc než dva miliony korun. Nejhůře z kontroly vyšla právě kampaň Ryba domácí. Ministerstvo ale ani při výběru dalších projektů podle kontrolorů nezohledňovalo jejich kvalitu, hospodárnost a efektivnost. V minimálně 25 případech šly dotace na projekty, které při hodnocení dostaly nula bodů.