K webu o kvalitě potravin mají výhrady jejich výrobci

Nákupy aktiv americkou centrální bankou (FED) nezpůsobuje růst cen potravin v zemích jako Egypt, tvrdí předseda FEDu Ben Bernanke.

Nákupy aktiv americkou centrální bankou (FED) nezpůsobuje růst cen potravin v zemích jako Egypt, tvrdí předseda FEDu Ben Bernanke.

Výrobci potravin mají výhrady k novému projektu státem zřízeného webu Potraviny na pranýři, který zveřejňuje v tuto chvíli zejména výsledky Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v obchodní síti. Nelíbí se jim, že u některých výrobků zveřejněných na tomto webu jsou kromě jmen prodejců uvedeni právě výrobci, a to i v případě, kdy za pochybení mohou jednoznačně prodejci.

Týká se to například potravin prodávaných s prošlou lhůtou spotřeby či přelepeným datem spotřeby, případně s poškozeným obalem v důsledku skladování. Samotná myšlenka webu je ale podle nich správná, byť je podle nich nedotažená.

Podle Potravinářské komory totiž obchodník ručí za zboží od chvíle převzetí od dodavatele. Podle prezidenta komory Miroslava Tomana ale daleko více utkví v paměti spotřebitele jméno výrobce a u obchodníka budou nakupovat dále, protože často ani nemá jinou možnost.

„Máme na komoře stížnosti od řadu výrobců. Je nepřípustné, aby byl výrobce zodpovědný za problémy způsobené například skladováním,“ uvedl Toman. Něco jiného je podle něj samozřejmě například nesprávně deklarovaný obsah výrobků, kdy obsahuje méně masa, než je uvedeno na obalu, či je neuvedena přítomnost separátu. „Pak je na místě uvést výrobce, s tím problém nemáme,“ podotkl Toman.

Podle Tomana podobu webu s potravináři nikdo z ministerstva a potravinářské inspekce nekonzultoval. Dosud tak například neví, zda bude pochybný výrobek na webu uveden dočasně do odstranění závad, nebo takzvaně na věčné časy. Rovněž by stálo za úvahu, zda na webu nezavést i sekci kvalitních potravin a uvádět tam potraviny, které kontrolami prošly bez ztráty kytičky,“ podotkl Toman.

Stát spustil web o nejakostních, falešných či dokonce nebezpečných potravinách www.potravinynapranyri.cz minulý týden. Aplikace umožňuje návštěvníkům webu vyhledat požadovanou informaci o nevyhovující potravině podle názvu výrobku, druhu potraviny, prodejce, země původu a distributora. V okamžiku spuštění aplikace databáze obsahovala přes 350 položek a bude průběžně doplňována z výsledků kontrol státních orgánů, zejména Státní zemědělské a potravinářské inspekce, časem i dalších kontrolních úřadů.

„Důvodem pro vznik projektu je skutečnost, že v současnosti se v maloobchodní síti ve stále větší míře setkáváme s nevyhovujícími potravinami. Výrobci a prodejci se pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží uchylují k nabízení potravin nejakostních, falšovaných a nebezpečných,“ uvedla při spuštění webu ředitelka komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. „Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně,“ dodala.

Inspekce v poslední době hlásí zvýšený počet negativních výsledků kontrol v obchodních řetězcích. Někdy ale bývá inspekce kritizována za to, že za prohřešky ukládá nízké pokuty. Podle SZPI ale mnohdy zveřejnění jména nepoctivého prodejce způsobující odliv zákazníků je větším trestem než vysoká peněžní pokuta. K tomu by měl sloužit i nový web. Bendl nedávno ale uvedl, že maximální výše pokuty za prodej či výrobu nekvalitních potraviny by se mohla zvednout ze tří milionů na deset. Do konce roku by tak chtěl na vládu předložit dotyčný návrh zákona.