Lázně chřadnou. Letos ubyla třetina pacientů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Opakované stesky představitelů tuzemských lázní o úbytku pacientů už potvrzují i zdravotní pojišťovny. Podle informací VZP loni na hrazený pobyt vyjelo v prvním pololetí 21 560 jejích klientů. Letos jich ale bylo už o třetinu méně, jen necelých patnáct tisíc.

V pondělí budou o kritické situaci v lázních jednat odbory spolu se zástupci ministerstva, zdravotních pojišťoven, Sdružení lázeňských míst ČR a Svazu léčebných lázní ČR. Odbory požadují návrat indikačního seznamu do rozsahu před jeho novelizací loni v říjnu.

V oblasti lázeňské péče se řídíme příslušnou vyhláškou. Nicméně jsme si vědomi poklesu, a proto se ho snažíme lázním částečně kompenzovat v oblasti rehabilitační a dlouhodobé péče,“ uvádí mluvčí VZP Oldřich Tichý. Trend je přitom klesající. Za letošní první čtvrtletí klesl počet všech pacientů s komplexní i příspěvkovou léčbou v lázních o pětinu. V nákladech byl ale sešup dramatičtější: o jednatřicet procent na 222 milionů. Pacienti na pojišťovnu přitom lázeňským zařízením ubývají již od roku 2010.

„Naše celkové příjmy od pojišťoven letos klesnou na polovinu roku 2011, kdy dosáhly tří miliard korun,“ odhaduje viceprezident Svazu léčebných lázní Martin Plachý. Příčinou je hlavně nový indikační seznam, který vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví od října 2012. Ten totiž zkracuje délku pobytů a pro některé diagnózy omezuje počet opakování léčení. VZP proto v posledních měsících přistupuje benevolentněji k návrhům na prodloužení pobytu než v předchozích letech.

O situaci představitelé svazu jednali i s ministrem zdravotnictví Martinem Holcátem. Bez valného výsledku. „Řekl nám, že tuto otázku má řešit až po volbách nové vedení resortu,“ uvedl Plachý.