Lázně zaznamenaly rekordní rok, letos se bojí úbytku českých klientů

Mariánské lázně

Mariánské lázně

České lázeňské areály v loňském roce navštívilo rekordních 711 tisíc turistů, což je o 5,4 procenta více než v roce 2010. Zhruba 60 procent klientely tvořili cizinci, kterých přijelo 345 tisíc, což je devítiprocentní meziroční nárůst.

České lázeňské areály v loňském roce navštívilo rekordních 711 tisíc turistů, což je o 5,4 procenta více než v roce 2010. Zhruba 60 procent klientely tvořili cizinci, kterých přijelo 345 tisíc, což je devítiprocentní meziroční nárůst. Jednoznačně nejvíce lidí jezdí do lázní v Karlovarském kraji. Uvedl to viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Letošní rok má být podle provozovatelů lázní doslova bojem o přežití. Zdravotní pojišťovny totiž přestanou proplácet řadě tuzemských klientů pobyt a léčbu.

Vloni navštívilo Karlovarský kraj 427 tisíc lázeňských hostů, o 7,6 procenta více než v roce 2010. Z toho bylo 320 tisíc cizinců a 107 tisíc Čechů. Druhým nejnavštěvovanějším je se značným odstupem Zlínský kraj. Olomoucký kraj navštívilo 50 tisíc hostů, z toho bylo jen asi tisíc cizinců. Návštěvnost lázní v Olomouckém kraji meziročně vzrostla o 7,4 procenta.

Z Německa loni přijelo do lázní 162 tisíc lidí, což je o 5,7 procenta méně než předloni. Naopak návštěvníků z Ruska přibylo o téměř třetinu, přijelo jich 84 tisíc. Ruská klientela preferuje Karlovarský kraj, kde je spokojena především s jazykovou vybaveností českého personálu. Dalším plusem jsou přímé lety Karlovy Vary - Moskva, které vybavují České aerolinie a Aeroflot téměř každé dva dny.

„Ruští návštěvníci si ovšem také stěžují na neřešené nešvary českého cestovního ruchu, a to na služby poskytované českými taxikáři a jejich chování k cizincům,“ uvedl Okamura. Turistům z Ruska podle něj vadí i to, že na vydání českého víza musí čekat dva týdny, někdy i déle.

„Všeobecně můžeme konstatovat, že české lázeňství ještě zdaleka nevyčerpalo svůj potenciál,“ uvedl Okamura. Podle něj se tuzemské lázně orientují především na léčbu a nenabízí relaxační lázeňství pro zdravou populaci. Desetitisíce českých turistů tak podle něj raději zamíří do zahraničí, především na Slovensko a do Maďarska.