Londýnská City: Budoucnost bude patřit asijským spotřebitelům

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami

Akcie Applu reagovaly na chladné přijetí telefonu iPhone 5 v Číně. Předchozí model 4S vítali Číňané dlouhými frontami Zdroj: ctk

Rok 2013 bude i v Asii ve znamení takzvaného bahnění se kupředu, jinými slovy pozvolného hospodářského růstu. Tvrdí to část ekonomů, které deník E15 oslovil v londýnském finančním centru City. Dotázaní přitom odkazují na krizi eurozóny, turbulence v Americe a v neposlední řadě i na zpomalení Číny, jejíž apetit do značné míry určuje výkonnost celého regionu. Je ale třeba brát v potaz, že asijské bahnění je ve srovnání s Evropou rychlík.

„Objevily se názory, že mladé trhy, jako je právě Asie, mohou oživit celý svět. Podle mne je ale už jasné, že na to nestačí. Amerika musí růst a Evropa alespoň nesmí padat, abychom se dočkali zlepšení,“ říká světoběžník Tibor Bokor, který analyzoval globální trhy pro přední banky v Praze, Moskvě a Londýně.

Jak ovšem jedním dechem dodává, to ještě neznamená, že Asie letos nenabídne zajímavé příležitosti. Naději Bokor podobně jako další ekonomové vidí v posilování koupěschopné vrstvy obyvatel rozvíjejících se asijských zemí. Jeho potenciál potvrdil už růst Číny v loňském prvním pololetí, který byl jako i jinde tažen právě domácími spotřebiteli.

Podle konzultantů z Ernst & Young se k Číňanům, Indonésanům, Filipíncům a jim podobným budou přidávat obyvatelé dalších zemí: „Během příštích deseti let se Asie stane nejrychleji rostoucím trhem se spotřebním zbožím,“ píší ve studii Growing Beyond Asia a dodávají, že se do roku 2020 navýší podíl Asie na objemu globální spotřeby ze současných 14 na 25 procent.

„Čínské mzdy rostou ročně o 20 procent. Inflace se k této úrovni ani zdaleka neblíží. To v praxi znamená, že se reálné příjmy domácností opravdu dramaticky zvyšují,“ popisuje ekonom ING James Knightley a dodává, že dosud z toho profitovali zejména výrobci luxusního zboží. „To se ale bude měnit,“ říká Knightley.

„Budoucnost skutečně patří této části světa,“ potvrzuje ze Singapuru ředitel asijské větve pojišťovny RSA Chris Colahan a poukazuje na to, že v Asii žije polovina světové populace a že tato masa lidí neustále bohatne.

Podobně to vidí i experti v Londýně: Ekonomiky v regionu získávají čím dál pevnější základy. A sázka na ně už není jen zajímavou příležitostí. Pro mnohé je prostě nezbytná, doplňují hlasy ze City.