Loterie táhl internet a fotbal s olympiádou, zažily lepší rok

Terminál Sazky

Terminál Sazky Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Loterijní společnosti letos zažily lepší rok, než byl ten loňský, kdy lidé utratili za sázení a hry na automatech bez započtení výher 123,9 miliardy korun. Konkrétní sumy však nemají společnosti ještě sečteny.

Nárůst výše vsazených částek ale přičítají především tomu, že ke každoročnímu hokejovému šampionátu letos přibylo fotbalové mistrovství světa a zimní olympijské hry s hokejovým turnajem za účasti hvězd z NHL.

„Letošní rok pro nás byl dobrým rokem, protože je takzvaně sudým, kdy se kumulují velké sportovní události,“ míní předseda Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Hermann. „Významné sportovní akce se těšily rekordnímu zájmu fanoušků, na čemž má největší podíl třetí fenomén, který se objevuje posledních zhruba pět let, a tím je internetové sázení,“ podotkl Hermann.

Internetové sázení prožívá boom. Loni za něj lidé v Česku utratili 22,5 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o téměř tři pětiny. Na sportovní zápasy nyní sází přes internet už ze zhruba osmdesáti procent, zatímco před pěti lety, když on-line sázení začínalo, firmy doufaly tak maximálně v třetinu. Důvodem je zvyšující se počet mobilních zařízení i rychlejší internet.

Jen v době mistrovství světa ve fotbale v Brazílii Češi prosázeli rekordních 1,4 miliardy korun, u zimní olympiády v Soči to bylo rovněž dosud nevídaných osm set milionů. „Letošní rok byl z pohledu kurzového sázení atraktivní zejména díky koncentraci významných sportovních událostí v jeho první polovině,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Vsazené částky u SportkyVsazené částky u Sportky | e15

Zatímco kurzovému sázení dominuje Tipsport a Fortuna, v číselných loteriích kraluje Sazka a její Sportka. Od října mají navíc Češi možnost stejně jako v dalších 15 zemích Evropy sázet nadnárodní loterii Eurojackpot, v níž činí maximální výhra asi 2,5 miliardy korun. „Sazka má za sebou další rok, který se projevil dvojciferným růstem. Důvodem je zejména změna strategie komunikace a zavedení nových produktů,“ řekl deníku E15 generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Dominance Sazky si letos vyžádala již druhou oběť na poli číselných loterií. Loni ukončila jednu ze svých dvou číselných loterií s názvem SuperLoto společnost Fortuna. Letos na jaře pak v tichosti skončila Tipšestka od Tipsportu. V obou případech byly důvodem nízké tržby, neboť podíl Sazky a hlavně její Sportky na trhu číselných loterií již permanentně přesahuje 95 procent.

Robert Chvátal: Chci, aby se Sazkou hrál každý druhý Čech