Loterijní firmy kvůli dani škrtají sponzoring

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Řada loterijních společností kvůli nové legislativě a zavedení jejich zdanění snižuje své náklady. Šetření se projevuje především ve škrtání sponzorských příspěvků a v omezení investic do neziskového sektoru. Vyplývá to z ankety mezi největšími tuzemskými sázkovými kancelářemi.

„Nové zdanění loterijních společností zasáhne Tipsport velmi výrazně a velmi negativně. Podle našich předpokladů nás tím legislativci připravili o mnoho desítek milionů korun,“ řekl mluvčí firmy Lubomír Ježek. „Budeme muset omezit výdajovou stránku, změny se dotknou reklamy, marketingu i provozu. V rámci sponzoringu nebudeme prodlužovat sponzorskou smlouvu s českým fotbalovým mistrem Viktorií Plzeň, jakkoliv byla v posledních měsících sportovně úspěšná. Budeme muset snižovat počet kamenných poboček a spolu s tím dojde i k redukci počtu zaměstnanců,“ dodal.

Podobně hovoří i firma Chance. „Změny v loterijním zákoně jsou pro nás velmi nepříjemné. Jsme nuceni přistoupit k různým opatřením, která se mimo jiné promítnou i ve snížení částek věnovaných na sponzoring,“ uvedla mluvčí společnosti Chance Markéta Světlíková. Pokles částky určené na sponzoring by mohl činit několik desítek procent. „Zatím s partnery jednáme, ale snížení částek bude velmi výrazné,“ doplnila.

Chmuré vize

Synot holding v souvislosti se změnou legislativy očekává u společnosti Synot Tip až 15procentní pokles tržeb, sdělila mluvčí Synotu Magda Pekařová. Předpokládá, že firma bude nucena snížit počet zaměstnanců až o desetinu. Dopady se prý bude snažit eliminovat expanzí do zahraničí nebo nákupem jiných společností. V důsledku nové legislativy bude holding Synot muset výrazně omezit své investice do neziskového sektoru, podotkla.

Fungování Fortuny se prý změna legislativy zásadně nedotkne. Nová úprava by podle mluvčího Petra Šraina mohla přinést zvýšení jejího tržního podílu, a to i na úkor zahraničních operátorů, jejichž propagaci zákon postihuje. „Našich sponzoringových aktivit se změna nedotkne, o podporu ze strany Fortuny nicméně přijdou desítky organizací, nadací, sportovních amatérských a mládežnických oddílů, kterým jsme každý rok rozdělovali peníze na veřejně prospěšnou činnost. Ty nyní budeme odvádět přímo státu a bude na něm, zda finance mezi zmíněné subjekty přerozdělí, jak avizoval,“ poznamenal.

Radnice posilují pravomoci

Ani Sazka sázková kancelář nechystá speciální opatření, jejichž bezprostřední příčinou by byla novela loterijního zákona. Sazka prochází restrukturalizací, která by se uskutečnila stejně a bez ohledu na jakékoli legislativní změny. Cílem restrukturalizace je zvýšení efektivnosti fungování společnosti, z čehož mohou v budoucnu vyplynout různá opatření, tedy například i rozhodnutí o sponzoringu či podpoře neziskového sektoru, upozornil mluvčí firmy Václav Jalovecký. Loterijní byznys Sazky loni v listopadu získaly skupiny PPF a KKCG poté, co společnost zkrachovala.

Loterijní firmy musí podle novely zákona od letošního roku odvádět státu 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami a také poplatek 55 korun za každý výherní přístroj a den. Nová pravidla zároveň posilují pravomoci radnic.