Machinací s burčákem druhým rokem ubylo | E15.cz

Machinací s burčákem druhým rokem ubylo

ilustrační foto
ilustrační foto
• 
ZDROJ: E15

duk

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Prodejci si v posledních dvou letech začínají dávat větší pozor, zda neprodávají falšovaný či jinak závadný burčák. Zatímco předloni odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dvacet závadných vzorků, loni jich bylo dvanáct a letos dokonce zatím pouze jeden. Inspektoři sice stále pokračují v rozborech u šesti vzorků, ale i kdyby byly všechny závadné, více než loni jich nebude.

„Důvody spatřuji v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a v rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří dnes nekvalitu často rozpoznají,“ uvedl ředitel SZPI Jakub Šebesta.

Inspektoři letos při kontrolách odebrali 53 vzorků. Loni jich bylo přes šedesát, o rok dříve necelých padesát.

V minulosti prodejci nejčastěji podváděli tím, že burčák ředili vodou a přidávali do něj syntetická barviva. V některých případech pak prodejci pod názvem burčák, který se musí vyrábět výhradně z tuzemských hroznů, prodávali částečně zkvašený hroznový mošt, což je obdobný nápoj, avšak vyrobený ze zahraničních hroznů.

Autor: duk

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah