Machinací s burčákem druhým rokem ubylo

Prodejci si v posledních dvou letech začínají dávat větší pozor, zda neprodávají falšovaný či jinak závadný burčák. Zatímco předloni odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dvacet závadných vzorků, loni jich bylo dvanáct a letos dokonce zatím pouze jeden. Inspektoři sice stále pokračují v rozborech u šesti vzorků, ale i kdyby byly všechny závadné, více než loni jich nebude.
„Důvody spatřuji v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a v rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří dnes nekvalitu často rozpoznají,“ uvedl ředitel SZPI Jakub Šebesta.
Inspektoři letos při kontrolách odebrali 53 vzorků. Loni jich bylo přes šedesát, o rok dříve necelých padesát.
V minulosti prodejci nejčastěji podváděli tím, že burčák ředili vodou a přidávali do něj syntetická barviva. V některých případech pak prodejci pod názvem burčák, který se musí vyrábět výhradně z tuzemských hroznů, prodávali částečně zkvašený hroznový mošt, což je obdobný nápoj, avšak vyrobený ze zahraničních hroznů.