Ministerstvo průmyslu zvažuje otevřít novou kancelář v Teheránu

Íránská metropole Teherán

Íránská metropole Teherán Zdroj: Matthias Blume via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Ministerstvo průmyslu a obchodu zvažuje otevřít prostřednictvím agentury pro podporu exportu CzechTrade novou zahraniční kancelář v Íránu. Plánované otevření kanceláře je reakcí na podepsání mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Výměnou za omezení nukleárního programu odvolá Západ sankce a otevřou se dveře nové vzájemné spolupráci. O záměru bude jednat s ministerstvem zahraničních věcí ve středu 22. července.

„Českým exportérům se otevírají nové možnosti a téměř 80 milionový íránský trh je pro ně velkou příležitostí,“ upozornil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Nová zahraniční kancelář by se otevírala v teritoriu, ve kterém detekujeme budoucí silné obchodní a oborové příležitosti. Historicky byly naše obchodní vztahy s Íránem vždy velmi korektní a smysluplné. Docházelo k významné obchodní výměně zejména v několika odvětvích, kde je ČR velice konkurenceschopná,“ dodal Mládek.

Jedná se podle jeho slov například o dopravní prostředky, strojní vybavení, investiční celky, dobývací a textilní techniku nebo energetické technologie. Nyní tedy máme rozhodně na co navazovat.

Zahraniční kancelář CzechTrade v Dubaji se již v loňském roce věnovala mapování příležitostí a možností prezentace na veletrhu v oblasti Středního východu včetně Íránu. Vytipovala stavební veletrh Projekt Iran 2015, kterého se v červnu letošního roku zúčastnilo šest českých firem.

Kontakty z veletrhu Project Iran

„Přítomnost na prvním ročníku veletrhu Project Iran nám přinesla přes sedm desítek kontaktů a v neposlední řadě možnost vidět na vlastní oči obrovský potenciál, který Írán nabízí nejen ve stavebnictví,“ dodává k účasti na veletrhu generální ředitel CzechTrade Radomil Doležal.

Význam zahraničních kanceláří ostatně dokazují i statistická data. Celkové náklady na provoz všech zahraničních kanceláří tvoří zhruba 150 milionů korun ročně, přičemž například v roce 2013 byly potvrzeny úspěšné případy českých exportérů (uzavřené obchodní kontrakty) v hodnotě převyšující 1,7 miliardy korun a v roce 2014 v rekordní hodnotě 6,8 miliardy korun.

I přesto je snahou MPO roční náklady na provoz zahraničních kanceláří nadále snižovat. Za loňský rok činila částka na provoz jedné kanceláře zhruba tři miliony korun.