Nadčasový Orwell? Rané výtisky jeho Farmy zvířat stojí až 200 tisíc

George Orwell

George Orwell Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Do knižních klasik se může vyplatit investovat nejen čas na četbu, ale i peníze. Aspoň tedy do prvních vydání slavných anglosaských děl 20. století jako je Farma zvířat, Odysseus či Velký Gatsby. Jejich cena se podle Indexu vzácných knih během desetiletí celkem zdvojnásobila, nejvíce získala Orwellova alegorie sovětské revoluce. Raný exemplář vyjde na 200 tisíc korun. Jedinou z třiceti „cenných“ knih nespadající do umělecké prózy je Obecná teorie zaměstnanosti, úroku a peněz.

„Bible moderní ekonomie,“ jak Keynesovo dílo označují zastánci jeho teorie, stále navyšuje svou tržní hodnotu – alespoň pokud jde o zachovalá první ediční vydání.

Ta lze nyní v průměru pořídit za necelých sedm tisíc liber (268 tisíc korun) , před patnácti lety to byla desetina, vyplývá z ukazatele londýnské společnosti Stanley Gibbons známé hlavně obchodováním s poštovními známkami a mincemi.

Ani John Maynard Keynes, ani George Orwell však nominálně nemají na rané kopie Velkého Gatsbyho od Francise Scotta Fitzgeralda. Jedna průměrně vyjde skoro na 250 tisíc liber (9,5 milionu korun) a výrazně tak převyšuje i další dílo v pořadí, tedy Tolkienova Hobbita. Tomu se však podařilo během dvou let svou hodnotu dokonce zdvojnásobit až na 65 400 liber (2,5 milionu korun).

Problémy s cenovkou

Oběma příběhům pomohly k ještě větší proslulosti (a ceně prvních vydání) také úspěšné filmové adaptace. Třetí se v žebříčku umístil Odysseus Jamese Joyce, známý také jako nejvíce zbožňované dílo, které nikdo nečetl. Jeho sláva mu však podle Indexu vzácných knih zajišťuje ohodnocení 24 557 liber (940 tisíc korun).

Ve skutečnosti ale nelze takovou částku jednoznačně určit, upozorňují někteří majitelé londýnských antikvariátů. „Částky, za které lze jednotlivá díla sehnat, se výrazně liší, hodně s nimi může zahýbat třeba věnování autora. Problematické navíc někdy bývá prokazování skutečného stáří knihy,“ cituje list The Guardian Tima Bryarse, jenž ve svém knihkupectví na Charing Cross Road v centru města nabízí také raritní mapy.

Keith Heddle, ředitel investic ve Stanley Gibbons ale proti podobným výtkám namítá, že Index vzácných knih má hlavně sloužit jako orientační bod pro investory při skládání portfolia.

Keynes versus Hayek