Natland u Paukertů končí, dědicové slavné značky vypověděli nájem

Lahůdkářství Jan Paukert na pražské Národní třídě

Lahůdkářství Jan Paukert na pražské Národní třídě Zdroj: Raub David/Food

Investiční skupina Natland s provozováním pražského lahůdkářství Jan Paukert po dvou letech končí, a to dost neslavně. Její dceřiná firma, která legendární podnik vede, kvůli milionovým dluhům spadla do insolvence a dědicové slavné značky jí následně vypověděli nájemní smlouvu i práva na užívání ochranných známek Jan Paukert. Důvodem výpovědi je prodlení s úhradou nájmu.

„Do dnešního dne (27. ledna 2015) nebyla provedena úhrada za podnájem na měsíc leden 2015, splatná dne 25. 12. 2014,“ napsal ve výpovědi nájemní smlouvy Jakub Švec, potomek rodiny a jednatel společnosti Palác Paukert, která spravuje dům na pražské Národní třídě, v němž lahůdky sídlí. Dokument se dnes objevil v insolvenčním rejstříku.

Výpovědní lhůta činí pouhých 14 dní od doručení a provozovatel musí prostory vyklidit tři dny po ukončení podnájemního vztahu. Přesný termín je ale nejasný, Jakub Švec si totiž insolvenčnímu soudu stěžuje, že veškerá korespondence zasílaná na sídlo eseróčka Jan Paukert lahůdkářství, jež stejnojmenný podnik pro Natland provozuje, se vrací s upozorněním, že adresát je neznámý. Natland Group se zatím k výpovědi nevyjádřila.

Lahůdky dluží 16 milionů

Skupina proslulé lahůdkářství převzala v prosinci 2012. Proč nyní její dceřiná firma nájem 250 tisíc korun bez DPH nezaplatila, je zřejmé. Spadla totiž do insolvence. První insolvenční návrh na ni podala už loni před Vánoci společnost Prague City Golf. Té lahůdkářství dluží skoro půl milionu, pro změnu za pronájem restaurace na golfovém hřišti na Zbraslavi.

V polovině ledna pak z důvodu špatné ekonomické situace vyhlásila úpadek sama firma Jan Paukert lahůdkářství, když přiznala skoro 16milionový dluh a svou insolvenci navrhla řešit reorganizací. Při ní dlužník může pokračovat v činnosti, musí však dodržovat reorganizační plán na ozdravení provozu a vypořádaní s věřiteli.

Největším věřitelem je dcera Natlandu

Zajímavé je, že Natland vlastní obě zmíněné společnosti, kromě Jana Paukerta lahůdkářství i Prague City Golf. Za zmínku ještě stojí, že největším věřitelem lahůdkářství je s pohledávkou přes deset milionů korun firma NG Finance investiční fond, která nepatří nikomu jinému než opět Natlandu.

Podle mluvčího Rostislava Starého ale fakt, že insolvenční návrhy podaly sesterské společnosti, je z pohledu práva irelevantní. „Řešení úpadku formou konsenzuální reorganizace, tzn. dohodou s většinou věřitelů, umožňuje zachování provozu společnosti a realizaci změn, které mají společnost vyvést na pozitivní trajektorii hospodaření,“ vysvětlil pro E15.cz.

Ochranné známky

Proti reorganizačnímu plánu se však ostře postavili právě zástupci Paláce Paukert. Návrh označili za nereálný a účelový, navíc ještě před ukončením pronájmu provozovateli vypověděli licenční smlouvy pro užívání ochranných známek Jan Paukert.

„Dnešního dne (19. 1. 2015) došlo k výpovědím licenčních smluv, na základě kterých byl dlužník oprávněn užívat soubor ochranných známek Jan Paukert,“ napsal v odporu proti návrhu reorganizace Jakub Švec. Důvodem výpovědi je dlouhodobé porušování podmínek smluv. Mluvčí Natlandu Rostislav Starý k tomuto kroku dědiců značky a domu pouze sdělil, že skupina respektuje jejich právo zvolit si vlastní cestu právní ochrany.

Ztrátový podnik

Problémy lahůdkářství se táhnou minimálně od půlky loňského roku, kdy nebylo schopno platit závazky vůči veřejným institucím a požádalo je o splátkový kalendář. Finančnímu úřadu z Prahy 1 dluží podle insolvenčního návrhu přes 815 tisíc korun, ten se tak po NG fondu stal druhým největším věřitelem.

Jakub Švec navíc tvrdí, že podniku se pod vedením Natlandu nikdy nedařilo. „Za celou dobu provozování lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě (od prosince 2012) nebyl dlužník schopen ani chvilkově ziskově provozovat do té doby obstojně prosperující lahůdkářství, když na jeho nákup v prosinci 2012 vynaložil několik milionů korun,“ uvedl Švec.

Provozovatel svůj úpadek v insolvenčním návrhu vysvětlil klesající poptávkou po lahůdkářským produktech a dlouhodobě klesající turistickou atraktivitou Národní třídy. Firma prý také nebyla schopna unést vysoké osobní náklady spojené s úzce specializovaným gastronomickým zaměřením a rostoucími cenami vstupů.

Téměř stoletá tradice
Tradice pražského Paukertova lahůdkářství sahá až do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Zásoboval i rodinu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert je považován za vynálezce českého chlebíčku.
V roce 1952 komunisté lahůdkářství znárodnili, v roce 1991 dům na Národní třídě získal v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. Rodinný podnik převzal po Janu Paukertovi jeho nevlastní syn Richard Švec. Ten je spolu se svým synem Jakubem jednatelem firmy Palác Paukert, která spravuje ochranné známky i dům patřící 76leté Haně Paukertové.
Richard Švec v červnu 2008 prostory lahůdkářství pronajal firmě Le terroir groupe, ta pak v prosinci 2012 pronájem včetně licenčních smluv na ochranné známky Jan Paukert převedla na Natland Group. Skupina podnik a související cateringové služby provozuje skrze společnost Jan Paukert lahůdkářství. Značku Jan Paukert údajně používá i pro jiné restaurace, například ve Žlutých lázních nebo právě v golfovém areálu na Zbraslavi.

Jan Paukert: Legenda o chlebíčku