O akcie Herbalife se bijí američtí fondoví titáni

Herbalife

Herbalife Zdroj: E15

Placka „Chceš zhubnout, zeptej se mě jak“, kterou nosili prodejci Herbalifu, se stala jedním z českých fenoménů devadesátých let. Ilustrovala touhu Čechů rychle zbohatnout, splnit si svůj americký sen. Nyní na akciích tohoto výrobce potravin a kosmetiky chtějí ještě více zbohatnout dva američtí investoři, Carl Icahn a Bill Ackman. Akcie Herbalife na tento boj ale zatím těžce doplácejí...

Tlak na společnost Herbalife nepolevuje ani dva týdny poté, co došlo ke slavné ostré výměně názorů těchto dvou borců v živém vysílání televizní stanice CNBC.

Akcie výrobce potravinových doplňků Herbalife ztrácí od chvíle, co na ni zaútočil Ackman, přibližně 20 procent, za poslední rok se jejich hodnota smrskla již o čtyřicet procent. Ackman loni v prosinci veřejně nařkl ve své 342stránkové prezentaci Herbalife – fungující na principu přímé distribuce pomocí nezávislé sítě – z toho, že firma je pouhou pyramidou a její akcie budou muset spadnout na nulu. Ty skutečně okamžitě spadly o téměř deset procent. Ackman mimo jiné argumentuje tím, že distributoři Herbalife dostávají více než desetkrát větší odměnu za nábor nových distributorů, než kolik si vydělají vlastním prodejem výrobků Herbalife.

Ackman uvedl, že drží krátkou pozici (spekuluje tedy na oslabení akcií) na dvaceti milionech akcií Herbalife. To při lednové ceně akcií znamená obchod za přibližně 900 milionů dolarů a podle dat burzy Nasdaq to představuje 56 procent všech akcií prodaných tzv. na krátko. Herbalife od počátku všechna obvinění z pyramidové hry či tzv. Ponziho schématu odmítá a tvrdí, že jde o finančně silnou a úspěšnou firmu operující v 88 zemích světa s více než 32letou historií.

Na druhé straně barikády stojí investiční veterán Carl Icahn, který se do hry vložil po prosincovém propadu akcií a nakoupil cenné papíry Herbalife. Icahn totiž na rozdíl od Ackmana sází na budoucí růst ceny akcií firmy. Icahn odmítá zveřejnit svůj podíl v Herbalife, zato ale nejde daleko pro ostré slovní výpady vůči Ackmanovi.

Na Icahnovu stranu se přidal manažer hedgeového fondu Dan Loeb, který nemá Ackmana příliš v lásce. Loebův fond Third Point získal v lednu více než osmiprocentní podíl v Herbalife. Loeb uvedl, že Herbalife má dlouhodobě silné finanční výsledky a cenu akcií v dohledné době vidí na 55 až 68 dolarech. Nyní se obchodují okolo 35 dolarů za kus. Podle všeho přišel Loeb v roce 2008 o nemalé peníze v jednom z Ackmanových fondů a nyní usoudil, že nastal čas odplaty.

Minulý týden Ackman zesílil tlak na vedení Herbalife a v otevřeném dopise managementu zaslal 38 stránek otázek, na které žádá odpovědi, celkem jde o 284 otázek. „Management Herbalife opakovaně uvedl, že staví na transparentnosti svého byznysu a že zodpoví jakékoli dotazy týkající se společnosti, jejího byznys modelu a jejích produktů. V reakci na tuto nabídku jsme sestavili několik detailních otázek, odpovědi na ně by měly pomoci nám a veřejnosti pochopit Herbalife,“ uvedl Ackman. „Na odpovědi se budeme těšit,“ dodal ironicky.

William A. AckmanWilliam A. Ackman | reuters

William A. Ackman rozehrál boj o život

Známý manažer hedgeových fondů, zvaný častěji Bill Ackman se narodil do židovské rodiny ve státě New York. Ackman v roce 1992 absolvoval MBA na Harvard Business School. V témže roce se spolužákem z Harvardu založil investiční společnost Gotham Partners, která investovala malé částky do veřejně obchodovaných společností.

Ve větší známost investorské veřejnosti vešel v roce 1995, kdy se spojil s pojišťovací a realitní společností Leucadia National a společně se ucházeli o newyorské Rockefellerovo centrum. I když ho nakonec nezískali, pozornost, která se na celý obchod upírala, zajistila Gotham Partners značnou publicitu a zájem investorů.

Do roku 1998 měla Ackmanova investiční společnost ve správě půl miliardy dolarů. V roce 2002 začal Ackman utlumovat aktivity Gotham Partners.

V roce 2004 pak za pomoci 54 milionů dolarů z vlastní kapsy a z kapsy bývalého obchodního partnera Leucadia National založil Pershing Square Capital Management, který proslul Ackmanovým aktivismem ve společnostech, kde vlastní nějaký podíl. Hned v roce 2005 získala Ackmanova nová společnost značný podíl v řetězci rychlého občerstvení Wendy’s a úspěšně ho donutil k prodeji svého řetězce koblih Tim Horton prostřednictvím IPO, které investorům Wendy’s přineslo 670 milionů dolarů. Poté, co Ackman svůj podíl ve Wendy’s se značným ziskem prodal, cena akcií Wendy’s letěla dolů a zvedla se vlna kritiky, že byla chyba prodávat nejrychleji rostoucí část byznysu – řetězec Tim Horton. Svého času vedl Ackman také kampaň vůči společnosti McDonald’s.

Loni Pershing Square Capital Management uvedl, že vlastní akcie Procter & Gamble za 1,8 miliardy dolarů, tedy jednoprocentní podíl. Podíl má také v americkém maloobchodním řetězci Target, v roce 2010 měl tento podíl hodnotu až 4,2 miliardy dolarů.

Od loňského prosince hraje vabank s akciemi výrobce potravinových doplňků Herbalife, když prodal na krátko (sází na pokles ceny) dvacet milionů akcií firmy za přibližně 900 milionů dolarů, teoretická ztráta z takového obchodu je neomezená. Pozorovatelé říkají, že pokud Icahn nad Ackmanem v případě Herbalife vyhraje, Ackman na Wallstreetu skončil. Ackmanův celkový majetek se odhaduje na zhruba miliardu dolarů.

Carl IcahnCarl Icahn | profimedia.cz

Carl Icahn: vyděrač a guru

Na trhu šla nedávno fáma, že Carl Icahn koupí podíl ve firmě Blackberry. Její akcie hned vylétly o sedm procent. Totéž zažily také papíry Hewlett-Packard či firmy Transocean.

Takovou moc má pouhé jméno nyní šestasedmdesátiletého „nájezdníka“ , který vydělal svých současných 14 miliard dolarů (264 miliard korun) na transakcích – často kontroverzních – s akciemi firem mnoha zvučných jmen. Naposled na sebe strhl pozornost vedle Herbalife také akvizicí podílu v těžařské Chesapeake energy či on-line videopůjčovně Netflix.

Icahn se narodil do nepříliš bohaté židovské rodiny z New Yorku (tuto část životopisu má společnou s řadou svých veleúspěšných kolegů z amerických investičních a hedgeových fondů.) I když je považován za velmi tvrdého obchodníka, který způsobil mnoha lidem problémy, nějaké sociální cítění mu zůstalo. Kromě obligátní charity již několik let vede asociaci, která zastupuje i drobné investory proti korporacím a nedostatečnému informování akcionářů.

Icahnova matka si přála, aby se stal lékařem. To se ale nesplnilo, Icahn sice získal bakalářský titul z filozofie na Princetonu, ale medicínu nedokončil, protože záhy začal obchodovat s akciemi. S mnoha zdravotnickými firmami si ale během své investorské kariéry „pohrál“: vedl spory s vedením společností Biogen, Genzym, Forest Laboratories,firmě Amylin Laboratories znemožnil fúzi s gigantem Bristol-Myers Squibb… V princetonské alma mater založil genetickou laboratoř, která nese jeho jméno.

Icahn je současným nejúspěšnějším „nájezdníkem.“ Tato „profese“ se v popkultuře objevila ve filmu Pretty Woman v postavě Edwarda Lewise ztvárněnéno Richardem Gerem. Nájezdník koupí větší balík akcií ve firmě, kterou považuje za perspektivní, ale špatně řízenou.

Z pozice silného akcionáře pak tlačí vedení firmy ke změnám, což může vést k zvýšení hodnoty firmy a tím i jeho podílu. Mezi nástroje nájezdníků patří i drsnější kroky jako nepřátelská převzetí, tlak na rozprodej firmy po částech, vyházení stávajícího managementu, zpětný odkup akcií – někdy i za vyděračské ceny.

I v Icahnově arzenálu byly tyto zbraně, přesto on sám sebe vnímá jako kladného hrdinu. Jeho iniciativa Icahn Report volá po změnách v regulaci společností a zaštiťuje se zájmem sta milionů amerických drobných akcionářů.

Ti by měli například mít větší pravomoce vyměnit neschopný management, ředitel firmy by zároveň neměl sedět ve statutárním orgánu a podobně. Icahn Report jde tvrdě také po zlatých padácích, které nejsou navázány na zlepšení výkonnosti firem.

Co se týče investic, Icahnův záběr je velice široký. Kromě financí podnikal také v kasinech či se závodními koňmi. Centrem jeho podnikatelské říše je Icahn Enterprise (její akcie se obchodují i na newyorské burze), která vlastní podíly ve firmách z řady sektorů, retailu, zmíněné energetiky i zdravotnictví či železnic.

Icahna několikrát zlákal i svět showbyznysu. Kromě desetiny v Netflixu vlastní také podíl v herním vývojáři Take2, dříve měl část on-line půjčovny Blockbuster, kterou dokonce několik let řídil. Velké starosti Icahn svého času způsobil Time Warneru, když se svým podílem 3,3 procenta chtěl sesadit tehdejšího šéfa Richarda Parsonse a Time Warner rozdělit.

Nakonec se Parsons s Icahnem domluvili. „Dick Parsons nakonec souhlasil s tím, co jsme chtěli nejvíc – odkoupil naše akcie za 20 miliard dolarů. Akcie vzrostly o 30 procent, což pomohlo akcionářům. Náš hedgeový fond vydělal 250 milionů dolarů. Tak to je pěkná prohra, ne?“ odpověděl Icahn na tehdejší dotaz, proč se mu nájezd na Time Warner nepovedl. Jeho hedge fond Icahn Partners je považován za velmi úspěšný.

Icahnův osobní příběh nese i „českou stopu. „Podobně jako jiný americký boháč Donald Trump v sedmdesátých letech, Icahn pojal za ženu Češku, někdejší baletku Lídu Trejbalovou. Jejich dvacetileté manželství přineslo dvě děti a také šest let trvající tvrdý rozvodový spor o majetek. Trejbalová se snažila zneplatnit někdejší předmanželskou smlouvu s poukazem na to, že ji podepisovala těhotná. Icahn jí nakonec vyplatil nespecifikovanou sumou peněz a manželství bylo v roce 1999 rozvedeno. Icahn se pak oženil se svou bývalou kolegyní Gail Goldenovou. Icahnův a Trejbalové třiatřicetiletý syn Brett před dvěma lety začal v pracovat v otcově byznysu, nyní spravuje majetek v hodnotě kolem tří miliard dolarů.