On-line sázení se blíží k vrcholu

ilustrační foto

ilustrační foto

Když v prosinci 2008 získaly sázkové kanceláře první licence pro provozování internetového sázení, doufaly, že by mohly tržby z on-line tvořit až třetinu celkových tržeb. Skutečnost ale jejich představy překonala. Loni tak podíl tržeb z on-line sázení překonával v průměru osmdesát procent.

Tomu kromě rozvoje mobilních technologií a zvyšování pokrytí i rychlosti internetu v České republice ale loni nahrály i velké sportovní akce v čele s fotbalovým mistrovstvím světa. „Trend bude pokračovat i v následujícím období, přirozeně v podílovém vyjádření už ne tak dramaticky. Nicméně rozmach on-line sázení je základním faktorem ovlivňujícím rostoucí ukazatele hospodaření společnosti,“ uvedl mluvčí tuzemské dvojky Fortuny Petr Šrain.

Kromě tržeb tak z on-line začíná pocházet i většina výher z kurzového sázení. U Fortuny výhry z on-line překonaly výhry z kamenných poboček již druhý rok po sobě. Na internetu loni u Fortuny stouply o téměř třetinu na 67 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun), zatímco z kamenných poboček to bylo jen 58 milionů eur.

Rozmach technologií a zvyšování pokrytí i rychlosti internetu přilákaly nové sázkaře

Růst sázení po internetu těžil podle Fortuny z pokračujícího rozvoje „live sázení“, tedy možnosti si vsadit ještě v době konání fotbalového či hokejového utkání, a živých streamovaných přenosů za podpory spolupráce se společností Bwin party.

„S dalším postupným přechodem byznysu z retailu na on-line počítáme nejenom v Česku, ale na všech trzích, kde Fortuna působí,“ dodal Šrain. U tuzemské jedničky je propast mezi on-line a kamennými pobočkami ještě výraznější. Loni za pololetí přijal Tipsport sedmaosmdesát procent všech sázek prostřednictvím internetu. Jen zbylých třináct procent bylo podáno v tradičních provozovnách. „Obecně je rozpoznatelné, že nárůst zájmu o internetové sázení, který začal okamžikem, kdy bylo v tuzemsku českým licencovaným sázkovým kancelářím zákonem umožněno přijímat on-line sázky, již dosáhl svého pomyslného vrcholu,“ řekl mluvčí Tipsportu Lubomír Ježek.

80 procent

Internetové sázkové aplikace si našly tudíž svoje příznivce, stejně tak jako pravověrní sázkaři, především vyššího věku, zůstali u svého zvyku a sázejí v kamenných pobočkách. „V loňském roce se tedy poměr mezi těmito dvěma kanály už nijak zásadně nezměnil,“ dodal Ježek.

S tím souhlasí i sesterská společnost Chance. „Největší boom on-line sázení už má český sázkařský trh za sebou, žádný velký nárůst oproti sázkám v kamenných pobočkách za poslední rok dva neregistrujeme,“ prozradila mluvčí Chance Markéta Světlíková.

Akcie Fortuny kvůli výsledkům klesly
Skupina Fortuna Entertainment Group (FEG) vloni zvýšila čistý zisk o tři procenta na 15,9 milionu eur a celkovou výši přijatých sázek dokonce o téměř pětinu na 672,4 milionu eur. Nárůst zisku ale zaostal za očekáváním analytiků, kteří předpokládali ještě větší zájem sázkařů o velké sportovní podniky. Firma navíc oznámila, že letos očekává snížení hrubého provozního zisku meziročně až o čtvrtinu a na dividendách vyplatí méně než dosavadních sedmdesát až 100 procent ze zisku. Na výsledky zareagovaly ceny akcií FEG na pražské burze poklesem až o třináct procent.

Letošní zisk Synotu dosáhne téměř 800 milionů korun