Podnikové služby: 30 000 nových pracovních míst během 4 let

kancelář

kancelář Zdroj: PR

Víte, co jsou to podnikové služby? Obor, který aktuálně dává práci 70 000 lidí a generuje 2 % HDP České republiky. Protože je ČR v hledáčku celé řady nových investorů, očekává se další významný růst. Čím je ČR atraktivní a jak do budoucna zajistit její konkurenceschopnost? Dle Jonathana Appletona z asociace ABSL je řešením zkvalitnění vzdělávání a snazší proces náboru cizinců.

Pod pojmem sdílené podnikové služby si mnozí představí jen velký open space plný telefonistů, kteří prodávají finanční služby nebo poskytují telefonickou podporu. Realita je však zcela odlišná. Z českých center se pro zákazníky po celém světě poskytují služby v oblastech podnikových procesů, jako jsou finance, personalistika, IT, komunikace, marketing, podpora zákazníků či vývoj a výzkum. „Jde o kvalifikovanou práci, při níž jsou důležité jak expertní znalosti, tak i dobrá jazyková vybavenost. Dle našich statistik má až 73 % zaměstnanců center podnikových služeb vysokoškolské vzdělání,“ říká Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, která sdružuje firmy z oboru. Šanci získat v tomto segmentu dobrou práci přitom nemají jen zkušení zaměstnanci, ale i absolventi vysokých škol. Ovšem jen takoví, kteří skvěle ovládají cizí jazyky. Angličtina je brána jako standard, výhodou je znalost jiných evropských jazyků. Důvody jsou jasné: valná většina center obstarává klienty ze západní Evropy, výjimkou však nejsou ani klienti z jihoamerických či blízkovýchodních zemí.

Ohrozí boom nedostatek lidí?

Česká republika nyní stojí v centru pozornosti investorů, kteří přemýšlí o vhodném umístění svého centra služeb - dle prestižního žebříčku Tholon Top 100 outsourcingových destinací je Praha dokonce 3. a Brno 6. nejpopulárnější evropskou lokalitou. Je tomu zejména kvůli stabilní politické i ekonomické situaci, dobré infrastruktuře a v neposlední řadě kvalitním lidským zdrojům. „V několika příštích letech vznikne v našem segmentu 30 000 nových pracovních míst. Ke vstupu do ČR se nechystají jen noví investoři, ale expanzi plánují i stávající zasídlené firmy,“ komentuje Jonathan Appleton. Kde však tyto lidi vzít? Má ČR dostatek talentů? Bezpochyby ano, ale stále mají mezery ve znalostech technologií a jazyků. I z toho důvodu celkem 43 % všech zaměstnanců tvoří cizinci.

PRPR | PR

Nábor cizích talentů komplikuje dlouhý proces imigrace

V současnosti jsou však proces imigrace a doba potřebná k získání pracovních povolení a povolení k dlouhodobému pobytu výrazně delší, než by podnikový sektor potřeboval. Výsledkem toho je, že Česká republika přichází o obchodní příležitosti v odhadovaném rozsahu 10 až 15 milionů dolarů ročně. „Myslím, že česká vláda by měla začít úžeji spolupracovat s představiteli segmentu a celý proces náboru zahraničních talentů zjednodušit. Máme celou řadu námětů,“ říká Jonathan Appleton. Členové ABSL by například uvítali zrychlení registrace na Ministerstvu vnitra po příjezdu kandidátů do České republiky a omezení pravidla 30 dní, po nichž je pozice otevřena pro zahraniční nábor. Samozřejmě v případech, kdy je jasné, že je zde nulová nebo velmi omezená možnost získat české kandidáty. Důležité však je i zjednodušení požadavku na potvrzení o ubytování a akceptace dočasných řešení, jako například hotelů, neboť na úplném počátku procesu je pro kandidáty i zaměstnavatele velmi komplikované sjednat dlouhodobou nájemní smlouvu.

Statisíce na zaškolení nových zaměstnanců

Aby si Česká republika dokázala udržet své vedoucí postavení v sektoru globálního outsourcingu, potřebuje také lépe sladit potřeby zaměstnavatelů se vzdělávacími programy středních a vysokých škol. Centra dnes musí nové zaměstnance, kteří se zhruba ze 70 % rekrutují z absolventů škol, nejprve dovzdělat a zaškolit. Znamená to, že musí investovat významné množství času – průměrně 3 – 6 měsíců - a úsilí, aby kompenzovaly mezery v jejich znalostech a schopnostech. Na zaučení nového zaměstnance jsou pak vynakládány vysoké náklady, které se počítají v řádech statisíců korun. ABSL se proto nyní snaží navázat konstruktivní diskuzi se školami, nabídnout jim podporu v podobě lektorů, stáží, ale i návrhů na úpravu studijních plánů a materiálů.

konference ABSLkonference ABSL | PR

„Chceme zajistit skutečnou konkurenceschopnost České republiky a zabránit tomu, aby zahraniční investice byly realizovány namísto u nás u našich konkurentů. Máme přece zájem o rozvoj segmentu, který přináší vysokou přidanou hodnotu,“ říká na závěr Jonathan Appleton s tím, že trendy oboru podnikových služeb budou hlavním tématem výroční konference ABSL, která se uskuteční 17.-18. října v Praze. Vedle témat z oblasti lidských zdrojů, robotiky a automatizace, potenciálu jednotlivých lokalit či globálních trendů v oblasti outsourcingu budou mít účastníci možnost setkat se s čelními představiteli segmentu podnikových služeb, zástupci vlády, zahraničními investory a experty na výše uvedená témata.