Pohovky ‘Falkenberg‘ prý pro Ikeu vyráběli vězni na Kubě

Ikea

Ikea

Švédský výrobce nábytku Ikea čelí podezření, že v 70. a 80. letech využíval práce vězňů v komunistických zemích. Poté, co švédští dokumentaristé v archivech německé tajné policie Stasi našli dokumenty o využívání vězňů v bývalém východním Německu, objevil ve čtvrtek německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) důkazy, že nábytek pro Ikea vyráběli také vězni na Kubě.

Pokud by se podezření potvrdila, image etického výrobce, na které si Ikea zakládá, by utrpěla těžkou újmu.

K podpisu smlouvy o dodávkách nábytku z Kuby mělo dojít v září 1987, kdy východoněmecká delegace v Havaně jednala s kubánským ministerstvem vnitra. Východoněmecké dokumenty ukazují, že jednání byl přítomen i Enrique Sanchez, který stál v čele kubánské firmy Emiat vyrábějící nábytek pro kubánské politické špičky. Východoněmecké dokumenty popisují, že výrobní linka byla „součástí věznice na kubánském ministerstvu vnitra“.

Smlouvu později podepsala firma Ikea Trading Berlin sídlící v komunistickém východním Berlíně. V rámci kontraktu měli Kubánci dodat 4000 pohovek „Falkenberg“, 10 tisíc tolků pro děti a 35 tisíc jídelních stolů.

Problémy nastaly na začátku roku 1988, když přišla první zásilka pohovek Falkenberg. Jejich kvalita byla příliš nízká a východní Němci tak museli znovu navštívit Havanu a zajistit kvalitu, která by vyhovovala standardům firmy Ikea. „Pouze tehdy,“ píše se v dokumentech nalezených FAZ, „bude moci dojít k přímým zásilkám z Havany do Švédska.“

Mluvčí Ikea tvrdí, že o žádné kubánské výrobě neví. Stejná překvapená reakce přišla i po zjištění švédské televize o výrobě ve východním Německu. Nyní už Ikea slíbila, že archivy Stasi prostuduje. „Bereme tento případ velmi vážně,“ uvedla mluvčí Ikea Jeanette Skjelmose. „Vyžádali jsme si dokumenty od bývalé Stasi a mluvíme s lidmi, kteří tehdy u nás pracovali.“

Podle FAZ je možné, že nábytek pro Ikea vyráběli političtí vězni, aniž by o tom věděli. Pro soukromé společnosti vyráběla řada věznic, aniž by vězni tušili, kam výsledné zboží putuje.