Pošta chce do dvou let 200 frančíz. Skončí i rušení současných poboček

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jan Rasch, Euro

Česká pošta chce mít do dvou let zhruba 200 poboček provozovaných na bázi franšízy s logem pošta Partner. Nyní jich má 49. Kamenné pobočky pošta rušit již nebude. V příštím roce by také po pěti letech měly stoupnout mzdy zaměstnanců pošty. V České televizi to řekl generální ředitel České pošty Martin Elkán.

V zahraničí je model franšízových poboček pošty podle Elkána daleko úspěšnější. Lidé v menších obcích ale prý zřízení franšízového místa místo kamenné pobočky odmítají s tím, že to není adekvátní náhrada. V programu Partner poštovní služby poskytuje obchodní firma formou franšízingu. Klasických poboček pošty je nyní 3167, franšízových míst Pošta partner 49.

Ředitel Elkán chce také novelizovat poštovní zákon. „My chceme, aby byly vytvořeny rovné podmínky na trhu, aby Česká pošta měla uhrazeny náklady, které má s univerzální službou spojené,“ uvedl ředitel. Do konce srpna státní podnik předloží vyčíslení nákladů na univerzální službu Českému telekomunikačnímu úřadu. Odhadem má jít o 1,5 miliardy korun.

Příští rok by se také měly zvýšit platy poštovních zaměstnanců. „Chceme, aby platy našich zaměstnanců šly nahoru. Jsem si vědom toho, že pět let naši zaměstnanci nedostali navýšeno do tarifu ani korunu,“ dodal šéf pošty. Jedno procento navýšení mezd podle něj pro podnik znamená navýšení mzdových nákladů o 100 milionů korun. Odboráři požadují zvýšení platů minimálně o tři procenta.

Pošta omezí doplňkové služby

Pošta zaměstnává kolem 32 tisíc lidí. Loni vykázala tržby 19,5 miliardy korun a zisk před zdaněním 305 milionů korun.

Pošta také zredukovala počet prodávaného doplňkového sortimentu na pobočkách. „Některý sortiment jsme vyřadili, ačkoliv byl třeba ziskový. A teď hledáme jiné modely k tomu, abychom mohli doplňkový sortiment prodávat a zároveň se zaměřujeme na to, který doplňkový sortiment je na poštu vhodný,“ uvedl ředitel pošty.

Nyní chce pošta rozvíjet tzv. post shopy, které budou umístěné na pobočkách pošt, ale mimo přepážky. Nyní jich státní podnik má deset, do roka jich chce provozovat 50 až 100.