Praha ovládla zásobárny pitné vody, od listopadu ji začne přeprodávat Veolii

Vodní nádrž Želivka

Vodní nádrž Želivka Zdroj: ctk

Hlavní město finalizuje změny v zásobování metropole pitnou vodou. Na základě dohody se společnostmi Vodárna Káraný a Želivská provozní, které provozují zdroje pitné vody pro hlavní město, začne od 6. listopadu pro Prahu nakupovat vodu městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS). Po 15 letech tak dochází ke změně struktury systému nákupu vody pro hlavní město.

Doposud pitnou vodu odebírala z vodních zdrojů soukromá společnost Pražské vodovody a kanalizace (PVK), kterou vlastní společnost Veolia. PVK v hlavním městě provozuje vodohospodářskou infrastrukturu. Zabývá se výrobou a distribucí pitné vody a odváděním a čištěním odpadních vod.

Podle nového modelu městská firma PVS přeprodá dál vodu PVK, která ji dodá občanům. „Je to logická změna, která přinese hlavnímu městu Praze garanci stability dodávek, kontrolu kvality pitné vody, stabilní cenové prostředí a zajistí kontrolu nad využitím strategických zdrojů a jejich dlouhodobé využitelnosti,“ uvedl generální ředitel PVS Petr Žejdlík.

PVS v současnosti vyzvala podle mluvčího Ladislava Štichy společnosti Vodárna Káraný a Želivská provozní k dokončení nových smluvních vztahů.

Do Prahy za rok přiteče 113 milionů metrů krychlových vody. Hlavní město s největší pravděpodobností bude odebírat i nadále největší část vody z Želivky, a to 73 procent z celkového množství. Zbytek, 16 procent a 11 procent, zajistí přírodní a umělá infiltrace z Káraného.

„Pro provozovatele vodních zdrojů je smlouva o prodeji vody s PVS pozitivním krokem k zajištění stabilního odběru, to znamená i kontinuitu příjmů nutných k udržení a obnově provozovaného majetku,“ konstatoval předseda představenstva Vodárny Káraný Jan Kučera.

V říjnu zároveň vyprší smlouva mezi Prahou a společností Veolia, město od francouzské firmy převezme vodní zdroje Káraný a Želivka. Miliony z vodohospodářského systému by tak měly plynout přímo do městské kasy. „Správa takto strategické suroviny by měla být pod křídly města, což je zcela v souladu s Bezpečnostní strategií České republiky,“ uvedl již dříve primátor Tomáš Hudeček.

Metropole převodem desetiny vodohospodářské infrastruktury, kterou pro hlavní město zajišťuje PVK, podle Hudečka ušetří ročně až desítky milionů korun. Pražskou vodohospodářskou společnost vlastní hlavní město Praha, firma spravuje vodohospodářský majetek hlavního města, jehož hodnota se pohybuje okolo 100 miliard korun.