Řečtí podnikatelé v cestovním ruchu loni přišli o 800 milionů eur

Složitá ekonomická situace Řecka a s ní spojené stávky a pouliční nepokoje citelně zasáhly tamní cestovní ruch. Zahraniční turisté v Řecku loni utratili 9,6 miliardy eur, což je meziročně téměř o 800 milionů eur méně (7,6 procenta). Útraty klesly i přesto, že se Řekům podařilo přilákat stejný počet zahraničních turistů, celkem 15 milionů.

Za situaci, kterou lze nazvat alespoň stagnací, ovšem zaplatili vysokou cenu. „Turisty nalákali pouze za cenu nebývalých slev, nabídky superlevných pobytů all inclusive a dalších akcí, které hoteliéry připravily o tržby. Doba pobytu se navíc zkrátila,“ uvedl analytik společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek.

Všechny uvedené skutečnosti prý vedly k tomu, že do Řecka loni jezdili chudší turisté, kteří si odpustili například návštěvu restaurací a příležitostné výlety. Nastolený trend pokračoval i v prvním čtvrtletí, když příjmy ze zahraničního cestovního ruchu klesly v Řecku o dvě procenta na 467 milionů eur.

Cestovní ruch v ostatních zemích Evropy přitom od loňska zaznamenává výrazný pokrizový růst. Loni evropské země v průměru uvítaly o osm procent více zahraničních turistů než předloni, například Španělsko zaznamenalo růst o desetinu. Do České republiky loni přijelo 6,3 milionu turistů z ciziny, meziročně o pět procent více.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která kvůli hrozbě státního krachu požádala o mezinárodní pomoc. I přes injekci přesahující 100 miliard eur se však země podle některých zpráv nezadržitelně blíží bankrotu.