Ruská tisková agentura se vrací k sovětskému názvu TASS

vstup do budovy, kde sídlí TASS

vstup do budovy, kde sídlí TASS Zdroj: Ctac, Wikimedia

Státní tisková agentura Ruské federace se vrátila k letité zkratce z dob Sovětského svazu a přejmenovala se z ITAR-TASS na TASS. Oznámil to generální ředitel agentury Sergej Michajlov k 110. výročí její existence. Návrat k "historické a světově proslulé značce" a přechod k novému firemnímu stylu se má dokončit do konce příštího roku. Už v pondělí byl vchod do sídla firmy ozdoben novým názvem Informační agentura Ruska TASS a logem, internetová stránka agentury má zakrátko následovat.

Agentura byla založena v roce 1904, tehdy pod názvem Petrohradská tisková agentura. V roce 1925 dostala název TASS, což byla zkratka Tiskové agentury Sovětského svazu. Později okřídlená fráze „TASS je zplnomocněn prohlásit“ - používaná například při ozbrojených konfliktech či v odpovědi na výroky amerických prezidentů - se poprvé objevila v březnu 1934 (a v 70. letech se tato fráze stala názvem špionážního románu Juliana Semjonova o honu na agenta CIA v Moskvě). V roce 1991, po rozpadu SSSR, se název rozrostl o ITAR (Informační tisková agentura Ruska).

Tato „předpona“ je ale od dnešního dne historií, zkratka TASS se ale bude používat jako název a nebude se „rozšifrovávat“ do původního významu. Staronový název agentury je podle ředitele Michajlova „symbolem profesionality, nadšení a připravenosti osazenstva k osobnímu růstu a snahy agentury zachovávat a rozvíjet své nejlepší tradice“.

Agentura AP propustila fotografa kvůli bezvýznamné retuši