Rusko blokuje dovoz nizozemských květin, čeká se prudký růst cen

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, Mlada fronta

Omezení dovozu květin z Nizozemska do Ruska může vést ke zvýšení jejich cen, poklesu poptávky a snížení počtu pracovních míst v odvětví, varovala agentura Interfax s odvoláním na ruského experta. Ten upozorňuje, že nařízené zkoumání stavu dovážených květin může vyústit ve faktický zákaz dovozu.

Ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor totiž rozhodla, že od 10. srpna lze řezané květiny nizozemského původu dovážet pouze na základě laboratorních expertíz o jejich fytosanitárním stavu. Avšak podle generálního ředitele společnosti MegaFlowers Sergeje Semjonova dosud není jasné, jak se tato laboratorní zkoumání budou organizovat. Upozornil také, že na hranicích k tomu chybějí potřebná zařízení.

Pokud situace vyústí ve faktický zákaz dovozu, klienti zanedlouho budou muset v ruských květinářství platit přinejmenším dvoj- až trojnásobek oproti současnosti, kdy se v ruských regionech za kytici v průměru platí 600 až 700 rublů (asi 240 až 280 korun), předpověděl Semjonov a varoval, že vysoké ceny způsobí pokles poptávky, což si zase vynutí propouštění pracovníků.

Květiny místo zeleniny

Podle ředitele není ani reálné očekávat, že by bylo možné během několika let ruskou produkcí nahradit zakázané květiny z dovozu. „Skleníky v Rusku jsou zaměřeny na zeleninu. S květinami je příliš práce a nepřinášejí ani takový zisk,“ řekl. Odhadl, že podíl ruské produkce na trhu nepřesahuje deset procent, zatímco třetina květin v ruských květinářstvích vyrostla v Nizozemsku - a přes Nizozemsko do Ruska navíc míří i květiny z Jižní Ameriky či Afriky. Nahradit tuto nizozemskou infrastrukturu dlouho nebude možné.

„Květinářství a agentury zajišťující doručování kytic samozřejmě nezmizí, ale ceny vzletí vzhůru a výběr se velice zúží. Jestli se nyní nabízí až tisícovka různých květin, po zákazu dovozu se tato pestrost zmenší řádově,“ odhadl expert z firmy působící na ruském trhu desátým rokem.

Škůdci, nebo spory?

Ruské úřady odůvodňují omezení dovozu květin z Nizozemska problémy se hmyzími škůdci, jako jsou třásněnka západní, molice bavlníková a vrtalka, ale i bílou rzí chryzantém v zásilkách.

Komentátoři ale připomínají i spor mezi oběma státy kvůli vyšetřování katastrofy malajsijského boeingu z letu MH17, který se před rokem zřítil na východě Ukrajiny, na místě bojů mezi proruskými separatisty a vládními jednotkami. Obě znepřátelené strany se obviňují ze sestřelení stroje s 298 lidmi na palubě, z toho 193 Nizozemců. Neštěstí nikdo nepřežil.

Ruský prezident Vladimir Putin v červnu o rok prodloužil zákaz dovozu potravin ze Západu. Moskva tak reagovala na prodloužení sankcí Evropské unie, uvalených na Rusko kvůli anexi Krymu a ruské roli v ukrajinském konfliktu.

´