Sázky na koně loni klesly, Fortuna s dostihy končí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Na tuzemských dostizích lidé v loňském roce prosázeli 28 milionů korun. Meziročně je to zhruba o čtyři procenta méně. Ve srovnání s objemem sázek na fotbalová, hokejová či tenisová utkání přes klasické sázkové kanceláře ale nedosahuje tato částka ani jednoho procenta. V letošní sezoně, zahájené víkendovými dostihy v Chuchli, se tento poměr zřejmě příliš nezmění. Tuzemská sázková dvojka, společnost Fortuna, po letech s nabídkou dostihových sázek končí.

„Mírný pokles obratu v loňském roce byl způsoben snížením počtu dostihových dní na závodišti kategorie A v Mostě ze šesti v roce 2014 na pět a poklesem sázek na Velkou pardubickou,“ řekl deníku E15 předseda představenstva dostihové sázkové kanceláře Betino a zároveň ředitel závodiště v pražské Chuchli Petr Drahoš. Betino má v Česku téměř monopolní postavení.

Velká pardubická je vrcholem dostihové sezony i z diváckého hlediska. Loni ji navštívilo 29 tisíc lidí, o tisícovku méně než o rok dříve. „V roce 2015 nebyl ve Velké pardubické jednoznačný favorit, a proto byl sázkový obrat nižší než v roce 2014, kdy byl obrat rekordní,“ podotkl Drahoš. Předloni lidé ve velkém sázeli na dvojnásobnou vítězku Orphée des Blins, která pak vyhrála i potřetí. Poté však její majitel rozhodl o ukončení dostihové kariéry tehdy dvanáctileté klisny.

Sázky na dostihySázky na dostihy | E15

Z hlediska sázek jsou podle Drahoše klíčová čtyři závodiště kategorie A, kterými jsou kromě Chuchle, Pardubic a Mostu ještě Karlovy Vary. Zásadní vliv má přirozeně i počet diváků. Přesto se dostihovým sázkám nevede. Vrchol prožívaly v sedmdesátých a osmdesátých letech. Ještě před deseti lety lidé prosázeli ročně – bez započítání výher – zhruba čtyřicet milionů korun.

Důvodů úpadku je více. Na rozdíl od fotbalu či hokeje lze v Česku na dostihy sázet téměř výhradně na závodištích. Sázky na největší podniky nabízela ve spolupráci s Betinem i Fortuna, ale tato spolupráce letos končí. Podle Drahoše ale hraje roli i nízká informovanost o dostizích v médiích s výjimkou Velké pardubické či složitost dostihových sázek, neboť v dostihu sázející porovnává šance na vítězství deseti až šestnácti koní. Vliv má i to, že na dostihy lze sázet jen v půlroční sezoně.

Doplňková služba

Poté odchodu Fortuny na dostihy bude možné sázet již jen na závodištích v době konání dostihů. „Pro nás se jednalo o doplněk v nabídce služeb na kamenných pobočkách. Nicméně i s ohledem na přesun byznysu na internet postupně přestávala být tato spolupráce výhodná pro obě zúčastněné strany,“ potvrdil mluvčí Fortuny Petr Šrain. „V budoucnu každopádně není vyloučeno, že bychom se k vzájemné spolupráci mohli vrátit,“ dodal.

Podle ředitele Betina Petra Drahoše byl o sázky na dostihy přes Fortunu i tak poměrně zájem. Obrat se držel mezi 2,7 až třemi miliony korun ročně. „Neustále stoupající výše odvodu ze sázek do státního rozpočtu vede k situaci, kdy již náběr sázek u externího partnera nedává ekonomický smysl,“ řekl Drahoš.

K rozhodnutí podle něj také přispěla informace o výměně softwaru na straně Fortuny, který již nebude přímo propojitelný se systémem Toto CZ, i postupné snižování počtu kamenných poboček kvůli přesunu zájmu sázejících na internet.