Slavné lahůdkářství Paukert zavřela inspekce, porušilo hygienické předpisy

lahůdkářství Jan Paukert

lahůdkářství Jan Paukert Zdroj: Archiv E15

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela známé pražské Lahůdkářství Jan Paukert na Národní třídě. Důvodem bylo závažné porušení hygienických předpisů. Podle jednatele lahůdkářství Milana Heidlera nedostatky inspekce objevila v prostorách, které restaurace nevyužívá.

Inspektoři našli jak v teplé, tak cukrářské kuchyni velké množství myšího trusu. „Na podlahách a kuchyňských zařízeních, rovněž na izolacích bylo vidět, že jsou ožrané od myší. V zázemí, kde se připravovala jídla, byly celkově znečištěné podlahy dlouhodobě neodklízenou mastnotou a prachem, špinavé byly i dřezy,“ popsal situaci mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ve skladu ovoce a zeleniny byly na stěnách rostoucí plísně. „Rovněž nebyla zajištěná ochrana skladovaných potravin před škůdci,“ dodal Kopřiva. Lahůdkářství podle něj zůstane zavřené, dokud provozovatel všechny nedostatky neodstraní.

Vedení restaurace tvrdí, že nedostatky inspektoři objevili v místech, která už nevyužívají. „Většina nedostatků byla zjištěna v zázemí, které Lahůdkářství Jan Paukert od 1. ledna 2015 nevyužívá. K tomuto datu byly tyto prostory navráceny pronajímateli. Samotné provozovny se týkají jen dílčí nedostatky, na jejich řešení intenzivně pracujeme,“ uvedl Heidler.

Milionové dluhy

Provozovatel podniku, firma Jan Paukert lahůdkářství, se potýká s milionovými dluhy. Kvůli nezaplacenému nájmu za restauraci na golfovém hřišti na Zbraslavi na něj loni před Vánoci podala insolvenční návrh společnost Prague City Golf, která stejně jako provozovatel patří do skupiny Natland.

V polovině ledna pak z důvodu špatné ekonomické situace vyhlásila úpadek sama firma Jan Paukert lahůdkářství, když přiznala skoro 16milionový dluh a svou insolvenci navrhla řešit reorganizací. Při ní dlužník může pokračovat v činnosti, musí však dodržovat reorganizační plán na ozdravení provozu a vypořádaní s věřiteli.

Provozovatel úpadek v insolvenčním návrhu vysvětlil klesající poptávkou po lahůdkářským produktech a dlouhodobě klesající turistickou atraktivitou Národní třídy. Firma prý také nebyla schopna unést vysoké osobní náklady spojené s úzce specializovaným gastronomickým zaměřením a rostoucími cenami vstupů.

Výpověď nájemní smlouvy

Následně dědicové značky a domu vypověděli dceřiné firmě Natlandu nájemní smlouvu i práva na užívání ochranných známek Jan Paukert. Důvodem výpovědi bylo podle nich prodlení s úhradou nájmu.

„Do dnešního dne (27. ledna 2015) nebyla provedena úhrada za podnájem na měsíc leden 2015, splatná dne 25. 12. 2014,“ napsal ve výpovědi nájemní smlouvy Jakub Švec, potomek rodiny a jednatel společnosti Palác Paukert, která spravuje dům na pražské Národní třídě, v němž lahůdky sídlí. Dokument zveřejnil v insolvenčním rejstříku.

Téměř stoletá tradice
Tradice pražského Paukertova lahůdkářství sahá až do roku 1916, kdy ho jako první české velkolahůdkářství založili Jan a Štěpánka Paukertovi. Za první republiky se stal symbolem kvality a patřil mezi nejslavnější lahůdkářské domy v Evropě. Zásoboval i rodinu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jan Paukert je považován za vynálezce českého chlebíčku.
V roce 1952 komunisté lahůdkářství znárodnili, v roce 1991 dům na Národní třídě získal v restituci zpět syn zakladatelů Jan Paukert mladší. Po rekonstrukci se lahůdkářství pod názvem Jan Paukert opět otevřelo v říjnu 2008. Rodinný podnik převzal po Janu Paukertovi jeho nevlastní syn Richard Švec. Ten je spolu se svým synem Jakubem jednatelem firmy Palác Paukert, která spravuje ochranné známky i dům patřící 76leté Haně Paukertové.
Richard Švec v červnu 2008 prostory lahůdkářství pronajal firmě Le terroir groupe, ta pak v prosinci 2012 pronájem včetně licenčních smluv na ochranné známky Jan Paukert převedla na Natland Group. Skupina podnik a související cateringové služby provozuje skrze společnost Jan Paukert lahůdkářství. Značku Jan Paukert údajně používá i pro jiné restaurace, například ve Žlutých lázních nebo právě v golfovém areálu na Zbraslavi.

Jan Paukert: Legenda o chlebíčku