Slovenští dodavatelé potravin jsou v rukou obchodních řetězců

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Slovenský parlament zrušil jeden z posledních zákonů upravujících obchodní vztahy mezi dodavateli slovenských potravin a obchodními řetězci. Učinil tak i navzdory faktu, že se stále intenzivněji ozývají hlasy kritizující jednání velkých řetězců.

Obchodní řetězce podle některých odborníků zneužívají svoje dominantní postavení na trhu, a to například zaváděním různých poplatků pro dodavatele či pořádáním auditů. Proti zrušení zákona se postavil i prezident Ivan Gašparovič, který normu Národní radě vrátil, ale poslanci jeho veto prolomili.

Za zrušení zákona bojoval šéf rezortu hospodářství Juraj Miškov, vláda si to dokonce dala do svého programu. „Máme z toho velkou radost, tento zákon zasahoval do principu smluvní svobody mezi dodavateli a odběrateli,“ podotkl ministr. Tomu se tak podařilo prosadit odstranění normy, kterou zavedl jeho předchůdce za vlády Roberta Fica.

Bývalé vedení totiž poukazovalo na nepřiměřené praktiky při uzavírání smluv, nevyváženost vztahů či nepřiměřené podmínky ze strany supermarketů a hypermarketů. Miškovovu snahu podporovala i Potravinářská komora Slovenska, podle níž zákon negativně ovlivňoval slovenské výrobce potravin. Ministerstvo totiž tvrdilo, že během jeho krátké, několikaměsíční účinnosti slovenské produkty zmizely z pultů řetězců. Naopak proti se postavila Slovenská zemědělská a potravinářská komora.

„Máme opodstatněné obavy, že zrušení zákona může vystupňovat tlak a zhoršit pozici malých a středních výrobců potravin,“ vysvětlil postoj komory Igor Šarmír. Zdůraznil, že dominantní postavení řetězců se neustále zvyšuje a na profitu z tohoto segmentu se podílí hlavně obchod a distribuce. Velké obchodní řetězce se například mohou uchýlit i k prosazení auditu u dodavatelů, kteří jim za daný audit musí následně zaplatit. „Takový jev není ve státech Evropské unie běžný, provádí se jen v případech konkrétních podezření. Na Slovensku se to stalo skutečností,“ reagoval na nový fenomén šéf Státní veterinární a potravinové správy Jozef Bíreš.

Obchody zároveň zpoplatňují i umístění produktů v regálech, stovky eur také dodavatelé zaplatí za pouhé zařazení výrobku do evidence.

„Například zaplatíte jen za to, že váš podnik bude zanesen do seznamu dodavatelů, jde přitom o sumy začínající na hodnotě 1600 eur,“ vysvětlil poslanec za Smer-SD Marián Záhumenský, který se problematice potravin a jejich distribuce dlouhodobě věnuje.