Slovinsko se zbavuje státního majetku, prodává řetězec Mercator

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Maďarsko-chorvatský potravinářský a maloobchodní koncern Agrokor, známý například přísadou do jídla Podravka, sítí obchodů Konzum či minerálkou Jana, získá za 240 milionů eur 53procentní podíl ve slovinském řetězci Mercator. Do konce roku nabídne také odkup zbývající části. Celková výše transakce by tedy mohla dosáhnout 452 milionů eur. Vlastníkem Mercatoru je slovinský stát. Prodej podniku zapadá do celkového záměru Lublaně získat finance prodejem „rodinného stříbra“, například bank a pivovarů.

Vznikne tak jedna z největších maloobchodní síť ve střední a východní Evropě. AgrokorMercator by totiž mohl dosáhnout obratu sedmi miliard eur ročně, bude mít 2600 obchodních jednotek a šedesát tisíc zaměstnanců. Teď jen musí dokázat, že nevznikne pouze větší, ale také konkurenceschopnější společnost. Za jeho největšího rivala v regionu je považován Interspar.

Budoucnost podniku vidí odborníci optimisticky. „Vzniká silný regionální řetězec, se kterým je možné počítat na dlouhé roky. Takováto konsolidace by se hodila i v jiných odvětvích. Firmy obstojí v evropské soutěži jen tehdy, pokud se budou spojovat,“ tvrdí šéf známé chorvatské poradenské společnosti Boris Teški. Jeho kolega Drago Munjiza dodává: „Obchodní síť Mercator-Konzum bude moci odolávat společnostem Tesco a Carrefour. Konzum se rozvíjel v Chorvatsku navzdory tomu, že v zemi už deset let působí velké sítě jako Metro, Lidl a Interspar.“

Hlavní vlastník Agrokoru, jeden z nejbohatších Chorvatů Ivica Todorič, po Mercatoru touží už dávno, nejednou už nabízel jeho odkup. Slovinská strana ale prodeji dosud vždy bránila, šlo jí o prestiž. Analytici teď poznamenávají, že jde o vítězství byznysu a privátních iniciativ nad pohádkami o „strategických“ národních zájmech, respektive nad politikařením.

Akvizice ještě čeká na schválení orgánů pro dohled nad hospodářskou soutěží, s čímž by neměl být problém. Větším oříškem bude dluh Mercatoru, který dosahuje 1,1 miliardy eur. Věřitelé podle chorvatského tisku požadují rychlé splacení, proto není vyloučeno, že se do situace zapojí Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), Blackstone Group a One Equity.