Spory o aktivity cizích sázkových kanceláří v Česku míří k soudu

Reklamu zahraničních sázkových kanceláří na svých dresech mají například hokejisté Plzně.

Reklamu zahraničních sázkových kanceláří na svých dresech mají například hokejisté Plzně. Zdroj: ctk

Ačkoli o to ani jedna ze stran příliš nestojí, spor o legálnost či nelegálnost tuzemského zákazu reklamy na zahraniční sázkové kanceláře platící od Nového roku a obecně o působení zahraničních firem nabízejících on-line sázení v Česku bez národní licence podle všeho míří k soudu. Vyplývá to z vyjádření zástupců ministerstva financí i zahraničních kanceláří bwin a Betfair na pondělním kulatém stolu na téma on-line sázení.

Zahraniční sázkové kanceláře jsou v některých případech významnými sponzory českých sportovních klubů, v případě fotbalové Dukly Praha je bwin generálním sponzorem, u hokejového týmu HC Plzeň je kancelář bet-at-home.com jedním z hlavních partnerů. Hráči tak nyní na dresech nosí loga těchto sponzorů nezákonně, za což jim hrozí statisícová pokuta.

„Nebudeme aktivně napadat současnou právní úpravu, ale pokud by byla uložena nějaká sankce našim partnerům, tak nám nic jiného nezbývá,“ řekl majitel Dukly, první místopředseda Fotbalové asociace ČR a zástupce sázkové firmy bwin v Česku Jindřich Rajchl.

Zákaz reklamy si podle zatím neoficiálních informací vyžádá první větší změnu – Dukla Praha, která se loni do nejvyšší ligy probojovala po 17 letech, zřejmě generálního sponzora změní, i když jako jeden z partnerů kancelář zůstane. Kluby se podle dřívějších vyjádření obávají, že je firmy přestanou sponzorovat a přijdou o peníze, což by ovlivnilo chod klubu.

Mluvčí HC Plzeň 1929 Jana Václavová řekla, že celou záležitost s hlavním partnerem bet-at-home.com řeší advokáti klubu. „Jsme ochotni se kvůli případným postihům i soudit. Jedná se o našeho hlavního partnera, jehož ztráta by zcela jistě pro klub znamenala více práce pro naše obchodní oddělení při získávání dalších sponzorů,“ dodala Václavová.

PwC: Stát by na uvolnění sázkového trhu vydělal

Pokud by stát plně liberalizoval trh s on-line sázením v Česku, na dani z provozování těchto sázek by v následujících pěti letech vybral o 63 milionů eur (asi 1,5 miliardy korun) více než při zachování současného stavu. Vyplývá to z analýzy britských poradců PricewaterhouseCoopers.

„Výsledkem plné liberalizace by byl větší trh s on-line sázením, větší počet operátorů, a tím i vyšší daňové příjmy pro Česko. V příštích pěti letech by výběr herní daně činil 126 milionů eur, zatímco za současné regulace jen 63 milionů,“ uvedl partner britské PwC David Trunkfield.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka se plná liberalizace ale očekávat nedá. „Nemůžeme si dovolit dát do zákona plně liberalizovaný trh, to je politicky nepřijatelné,“ uvedl. Legislativní rada vlády sice má nyní na stole další novelu zmírňující loterní zákon, o plné uvolnění trhu se však nejedná. Zachovává například požadavek na kamennou pobočku v Česku.